Magazin

Zbog Lečića se sve predstave povukle iz takmičenja na pozorišnim susretima

lecic-branislav-brcko
Foto: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

Nakon što su se gotovo sve predstave povukle iz konkurencije Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, to je odlučila da učini i ekipa predstave “Derviš i smrt” Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Sve predstave su odigrane, sem komada “Zelene čoje Montenegra”, koja se nije igrala zbog glumaca zaraženih koronom.

Povlačenja iz službene konkurencije festivala usledila su zbog, kako se navodi u saopštenjima pozorišnih ekipa, učešća glumca Branislava Lečića u žiriju ili načina na koji je festival reagovao na problem.

Sajt 38. Susreta pozorišta u Brčkom objavio je danas pismo Dijane Grbić, v.d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske u kojem se objašnjavaju razlozi za izuzeće iz procesa žiriranja.

Pismo prenosimo u celini:

„Poštovani,

Obraćamo vam se povodom ovogodišnjih XXXVIII susreta pozorišta / kazališta BiH. U kontekstu aktuelnih dešavanja, Narodno pozorište Republike Srpske se ovim putem izjašnjava o učešću u takmičarskom programu festivala. Želimo da naša predstava „Derviš i smrt”, reditelja Dejana Projkovskog, bude izuzeta iz procesa žiriranja.

Ipak, iz dubokog uvjerenja da Narodno pozorište Republike Srpske mora odgovorno postupati prema svojoj publici, odlučili smo da u četvrtak, 25. novembra, kako je prvobitno planirano, pomenutu predstavu izvedemo.

Budući da se radi o jednom od najvažnijih pozorišnih dešavanja u regionu, sigurni smo da će organizacija sljedećeg festivala proći u najboljem redu, da će susreti u Brčkom ponovo postati siguran prostor za sve umjetnike koji pozorište stvaraju, prostor unutar kojeg se o svojim umjetnicima i svojoj publici brine i odnosi sa uvažavanjem, te da ćemo se ponovo susresti, u prijatnijoj atmosferi.

Dijana Grbić, v. d. Direktora“

Večeras se izvođenjem predstave „Derviš i smrt“ pozorišni festival u Brčkom završava.

Glumac Rade Šerbedžija u pismu festivalu rekao je da će odžati koncert najavljen za zatvaranje festivala, ali da traži da uoči njegovog nastupa ne bude dodeljivanja nagrada, kao i da su za njega pobednici kolege koje su se solidarisale. On je kritikovao festival zbog odnosa prema umetnicima koji su se povukli iz učešća.

Zbog Lečića u žiriju kolege nastavile otkazivanje učešća na festivalu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

132 Shares
132 Shares
Share via
Copy link