Balkan Magazin

Zbog Lečića u žiriju kolege nastavile otkazivanje učešća na festivalu

lecic
Foto: ATAIMAGES/Informer

Nakon ekipe predstave „64“ Ateljea 212, i Kokan Mladenović, reditelj predstave „Šindlerov lift“ i pisac Darko Cvijetić povukli su se sa 38. susreta pozorišta u Brčkom zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić. Potom je reditelj Dino Mustafić, čiji je komad „To nikad nigde nije bilo“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo sinoć izveden na 38. Susretu pozorišta/kazališta u Brčkom, uputio pismo Direkciji ovog festivala u kojem predlaže da ove godine predstave ne budu ocenjivane.

Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić povukli su se sinoć sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, a oraganizatorima ove manifestacije i Kamernom teatru 55 iz Sarajeva koji izvodi taj komad, uputili su saopštenje u kojem su objasnili svoje razloge.

– Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigde ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve – obrazložili su Mladenović i Cvijetić.

Dalje su naveli kako je jedan od najpotresnijih delova romana upravo onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udeo u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije.

– Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše kolegice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet – napisali su.

Smatraju da bi učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bi se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave.

– U to ime vas obaveštavamo da se povlačimo iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagrade. O tome ćemo obavijestiti upravu i ansambl Kamernog teatra 55 i medije. Žalimo što će vaš uvaženi festival proteći bez nas i radovaćemo se da budemo njegov deo narednih godina, kada ćemo moći da nastupimo bez ikakvih sramotnih hipoteka – zaključili su.

Kamerni teatar 55 saopštio je da će predstava „Schindlerov lift“ biti odigrana na festivalu u Brčkom, a da će svaki pojedinac odlučivati želi li eventualne nagrade prihvatiti ili ne. Ova situacija se događa nakon saznanja da je u žiriju Branislav Lečić koji se u Srbiji suočava s optužbama za silovanje.

Povodom izjava Kokana Mladenovića, sa supotpisnikom Darkom Cvijetićem, piscem romana „Schindlerov lift“, zvanično se oglasio teatar:
– Kamerni teatar 55 godinama je redovni takmičar sa mnogobrojnim predstavama na festivalu u Brčkom. Sa tog festivala donosili smo desetine nagrada i poštujemo energiju i želju svih ljudi oko festivala da on i danas traje i svjedoci smo kontinuiranog podizanja teatarskih i organizacijskih standarda tog festivala, što je za kulturni život bosanskohercegovačkog društva i te kako važno – naveli su u pismu koje popisuje direktor Emir Hadžihafizbegović sa zaposlenima, piše klix.ba.

Dodali su da je, zbog poslednjih događanja oko učešća Branislava Lečića u žiriju festivala, reakcije uprave Ateljea 212, reakcije reditelja i pisca velike i sjajne predstave „Schindlerov lift“, Kokana Mladenovića i Darka Cvijetića, nakon razgovora svih učesnika u predstavi zajedno sa direktorom teatra, kao epilog donesena odluka da svakako predstavu na festivalu odigraju, a da o daljoj inicijativi žirija u smislu takmičarskih odluka i eventualnih nagrada odlučuje svaki nagrađeni pojedinac zasebno, odnosno, da li nagradu dodeljenu od tog žirija, želi ili ne želi primiti.

Podsetimo: glumica Danijela Štajnfeld je u više navrata iznela niz optužbi na račun Branislava Lečića, a krivična prijava podneta je Višem tužilaštvu u Beogradu. U svom iskazu ona je tvrdila da ju je Lečić odvezao kolima van Beograda i da je seksualno zlostavljao.

Međutim, Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld, jer nisu postojali osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Ekipa predstave „64“ nastupila je na pomenutom festivalu, ali je naglasila da je to uradila zbog publike te uputila proglas povodom toga što je Lečić član žirija, o čemu možete više pročitati u linku ispod ovog teksta.

Lečić u žiriju pozorišnih susreta, Atelje 212 povukao učešće na festivalu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

138 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap