Lifestyle

Zbog čega su vakcine od životne važnosti

Dajte deci u siromašnim zemljama vakcine koje se u bogatim zemljama uzimaju zdravo za gotovo i spasićete stotine hiljada mladih života.

Saha je mikrobiolog koji je svetsku reputaciju stekao istraživanjima bakterije pneumokoka. Laboratorija koju je osnovao smeštena je u najvećoj dečijoj bolnici u Bangladešu. Pneumokokne bakterije su sveprisutne u savremenom svetu. Lako se prenose, kapljično i dodirom. Kod ljudi sa zdravim imunološkim sistemom mogu da se nađu unutar nosnih kanala i ne izazivaju bolest. Ali kada imunitet opadne, pneumokoka može da migrira, namnoži se i izazove infektivne bolesti opasne po život. Posebno su ranjiva deca najmlađeg uzrasta. Najugroženija su ona koja žive na mestima na kojima nije lako doći do antibiotika i dobre medicinske nege.

Početkom 21. veka – kada je u Americi i Kanadi postala dostupna prva delotvorna vakcina protiv te bakterije – pneumokokna bolest je svake godine širom sveta ubijala više od 800 000 dece, od čega 750 000 beba i dece mlađe od pet godina.

Tu decu nije ubila neka izvikana epidemija poput ebole ili zika virusa, nego obična bakterija koja je izazvala pneumoniju (upalu pluća) ili meningitis (upalu mozga). Većina tih smrti dogodila se u siromašnim zemljama kao što je Bangladeš.

Konjugovana pneumokokna vakcina (PCV), kako se naziva verzija za decu, u Bangladeš je stigla 2015. godine i Sahin istraživački tim intenzivno prati njen učinak. Ako se, kao što se nadaju, delotvornost ove vakcine dokaže širom sveta, stručnjaci obećavaju i znatno smanjenje stope smrtnosti. Što znači da će hiljade dece preživeti umesto da umru u predškolskom uzrastu. Manje otežanog disanja usled upale pluća, manje groznica, temperatura, plitkog disanja, kašlja, modrih usana. Manje patnje.serum

Male boginje su osamdesetih godina prošlog veka širom sveta ubijale više od dva miliona dece godišnje. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, vakcinacijom je ta brojka do 2015. godine spuštena na 134 200. Masovna vakcinacija uništila je polio virus svuda, osim u tri zemlje.

U ogromnoj većini slučajeva vakcine prave privatne kompanije, sa osnovnim ciljem da profitiraju.

Za razvijanje pneumokokne vakcine primenljive na decu bile su potrebne decenije. Dobra vakcina za odrasle bila je na tržištu već ranih osamdesetih, ali nije postizala željeni imuni odgovor kod dece. Istraživači su tek kasnih devedesetih pronašli način da sadržaje tih vakcina za odrasle biološki ukrste ili “konjuguju” tako da ih prepozna i nezreo imunološki sistem deteta.

Šanse da dete u razvijenim zemljama umre od bolesti izazvane pneumokokom su sto puta manje.
I da se vratimo na početak priče. Zbog čega su vakcine od krucijalne važnosti?

Dajte deci u siromašnim zemljama vakcine koje se u bogatim zemljama uzimaju zdravo za gotovo i spasićete stotine hiljada mladih života.

Ostatak teksta možete pročitati ovde.

Prestanite da kukate kako je glupo lečiti decu SMS-ovima

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

17 Shares
Share via
Copy link