Magazin

Zbog čega su mame odlepile za amarantom, kvinojom i čia semenkama

Kada sam pre osamnaest meseci postala mama, ni slutila nisam da ću naići na toliko obimne kuvare za bebu. Ja, koja sam do tada sa suprugom “vrtila” par odomaćenih jela kao pasulj, paprikaš, sarmu i plus roštilj iz obližnje roštiljnice, našla sam se u apsolutnom čudu. Na sve strane su prštali recepti nekih super zdravih obroka, mafina sa grožđicama, nekih heljdinih pločica, palačinaka od banane (a ja ni ove regularne nisam dobro znala umutiti).

Prvi put sam čula da se pirinač potapa preko noći zbog famozne fitinske kiseline.

Prvi put sam čula za amarant, kvinoju, čia semenke, kuskus.

Prvi put sam saznala za organski proso, organsku palentu, organski pirinač.

I prvi put saznala da je EDMU skraćenica od ekstra devičanskog maslinovog ulja.

I koliko god sam se trudila da mi dete ne odrasta na kupovnim kašicama, sve ovo fanatično “fb deljenje” recepata super zdravih obroka me je iskreno uplašilo.

Bogu hvala, dojila sam (zapravo dojim i dalje), pa nisam morala još da “lupam glavu” i o najboljoj zameni za majčino mleko.

Moje skromno mišljenje je da bebici apsolutno ništa faliti neće ako se trudite da joj redovno pripremate obroke od povrća i kvalitetnog mesa i dajete joj voće, ako izbegevate učestalo hranjenje kupovnim kašicama i slatkišima. Tako da nemojte da brinete da bebi nešto fali samo zato što nije probala čia, kuskus, amarant ili kvinoju.

Međutim, nisam protivnik ovoga. Daleko bilo. Što raznovrsnija ishrana, to bolje. Jesam za eksperimentisanje, ali ne i za preterivanje.

Čačkala sam po internetu da otkrijem zbog čega su mame “odlepile” baš za ovim namirnicama. I znate šta? Biće da imaju dobar razlog za to.

Amarant

Iako je mnogi nazivaju žitaricom, ova biljka to nije, iako je daleko zdravija od pšenice i ječma. Reč je o travki koju su zbog blagotvornog dejstva na ljudski organizam koristi još Asteci i Inke.

amarant

Bez glutena je i stoga vrlo pogodna za početak dohrane. Obiluje belančevinama, mineralima, vlaknima i vitaminima. I list, kao i amarant zrno, su veoma dragocen izvor esencijalnih materija korisnih za ljudsko zdravlje.

Od minerala ova pseudo žitarica sadrži fosfor, kalijum, magnezijum, kalcijum (duplo više iskoristljivog kalcijuma od mleka) natrijum, gvožđe i cink. Ne treba preskočiti ni činjenicu da sadrži i selen, što to je jako retko kod žitarica.

Od vitamina su zastupljeni vitamin A, vitamini B grupe kao B1, B2, B3 i B6, vitamini E i K, kao i folna kiselina.

U ishrani se amarant može koristiti kao kuvani ili kao iskokičani.

Vodite računa da odnos zrna amaranta i vode uvek bude u razmeri 1:2 (100 grama zrna u 2 dl vode). Preporuka je da se potopi u vodu preko noći.

Evo recepta za vaše mališane,

Pire od amaranta i jabuke (pogodan od 6. meseca)

Potrebno je:

1 jabuka zlatni delišes

60 gr amaranta

120 ml izvorske vode

malo cejlonskog cimeta (ako je dete veće i već ga koristi)

Priprema

Jabuku dobro operite, a zatim je iseckajte na kockice koje će te kuvati oko 15 minuta u vodi. Kada jabuka omekani, izvadite je i propasirajte, a u vodu u kojoj se kuvala dodajte amarant. Kuvajte ga oko 25 minuta na tihoj vatri, povremeno mešajući. Kada omekani, sklonite ga sa strane i ostavite još 15 minuta, taman toliko mu je potrebno da povuče preostalu vodu u sebe. Nakon toga ga sjedinite sa ispasiranom jabukom i zdrav pire za vašu bebu je gotov.

Kinoa

kvinoja

Dobila je sa pravom atribut super hrane. Nazivaju je i „majkom svih žitarica“, iako ne spada u žitarice (reč je o travi). Evo zbog čega:

Odličan je izvor biljnih proteina i spada u grupu u koju spada i blitva i spanać.

Ima savršeni odnos devet esencijalnih aminokiselina koje su neophodne u ljudskoj ishrani.Taj odnos se retko sreće kod biljaka i karakterističan je za meso. Pored toga, kinoa sadrži i dobru dozu vlakana i gvožđa. Pola šolje kinoe sadrži samo 111 kalorija, a ta količina je i više nego dovoljna za jednu osobu kao ručak.

Često se koristi kao zamena za pirinač, a dolazi nam iz južnoameričkih krajeva gde su je hiljadama godina konzumirali i upotrebljavali Inke i Maje. Danas je upotrebljavaju astronauti na putovanjima u svemir, pošto je odlično izbalansirana i skoro kompletna namirnica.

U njoj nema ni traga od glutena, glavnog „krivca“ za nadutost stomaka, glavobolje, sindrom iritabilnog creva i neobjašnjive promene raspoloženja. I zato je, kao i amarant, pogodna za početak dohrane.

Kinoa za bebe je pravi izbor kao doručak ili ručak, jer će detetu dati energiju za ceo dan.

Postoje crvena, crna i bela kinoa. Razlike u nutritivnim vrednostima nema, ali je dužina pripreme različita.

Važno je dobro isprati sirovu namirnicu, jer je neoprano zrno obloženo gorkim prahom- saponinom koji je čuva od štetočina.

Kod kuvanja držite se pravila 1 šolja kinoe 2 šolje vode. Voda sa kinoom se stavi da proključa, pa se smanji jačina vatre tako da se krčka dok sva voda ne bude apsorbovana, od 15 do 20 minuta. Pre serviranja se samo viljuškom provrti da se zrna razdvoje.

Zbog svog neutralnog ukusa, kinoa se može kombinovati u raznim jelima. I kao prilog i kao glavno jelo. Preporuka je da se potopi u vodu preko noći.

Recept

Kinoa sa povrćem ( 6+)

Potrebno je:

1 kašika kinoe

pola tikvice

veći cvet brokolija

par manjih šargarepa

par kapi maslinovog ulja

Priprema

Kinou dobro oprati u hladnoj vodi i staviti da proključa sa vodom. Odnos je 1:2 (kinoa: voda)

U međuvremenu operite i ogulite povrće, iseckajte ga na male kockice i dodajte kinoi nakon što proključa. Sve zajedno kuvajte na tihoj vatri dok se kinoa ne “rascveta” i povrće omekša. Nakon toga, ispasirajte povrće viljuškom, dodajte malo maslinovog ulja i zdrava kašica za vašeg bebca je gotova!

Nemojte da vas zabrinu male klice u vidu spirala koje će se pojaviti oko svakog zrna – to je ono što će im dati hrskavi ukus.

Čia semenke

cia-semenke

Čia semenke omekane kada se potope u vodi, dobijaju želatinastu strukturu, tako da su vrlo nežne za bebin želudac. Sadrže:

oko 20% proteina

pet puta više kalcijuma od mleka

sedam puta više vitamina C od narandže

tri puta više gvožđa od spanaća

dva puta više kalijuma od banana

Budući da su vrlo bogate gvožđem šteta ih je mešati tj. potapati u mlečne proizvode. Možete ih potopiti u vodu, biljna mleka ili voćne sokove. Najbolje u kombinaciji sa vitaminom C, zbog bolje apsorpcije gvožđa.

Mnoge mame se pitaju koliko bebi mogu ovih semenki da daju.

Iako neki zastupaju uvođenje čia semenki već od 6 meseca bebe (tada je mera pola kašikice dnevno), preporuka je da ipak pričekate do prvog rođendana. Tada joj ponudite jednu kašikicu semenki dnevno. Možete ih ubaciti u voćnu ili povrćnu kašicu koju će semenke dodatno zgusnuti. Uz to, odlična su zamena za jaja!

 5 Instagram profila za očajne domaćice

Čitajte Luftiku na Google vestima

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

619 Shares
619 Shares
Share via
Copy link