Magazin

ZAVIST: Kako se suprotstaviti osećanju koje izjeda dušu?

Ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije osetila zavist: u nekom momentu, umesto da slavimo nečiji uspeh i talent, i dozvolimo da nam to bude inspiracija za sopstvena dostignuća, osetili smo bes i potrebu da sudimo i zameramo. Mogu li se ove negativne emocije, koje su jedna od najvećih blokada na putu ka sopstvenom napretku, nekako transformisati u pozitivna osećanja? Psiholozi tvrde da to nije ni jednostavno ni lako, ali da je i te kako moguće. Pogledajte kako, korak po korak, izgleda “terapija”:

 

  1. Priznajte sebi da ste zavidni

Vaša koleginica dobila je bolje radno mesto, a vama se po glavi motaju sledeće misli: “Da se nije toliko šlihtala šefu, od toga ne bi bilo ništa”, ili “Možda ne govorim engleski kao ona, ali sam mnogo snalažljivija”. Ovo su tipični znaci zavisti, a za sobom povlače četiri scenarija: udaljićete se od nje, kritikovaćete je na svakom koraku, približićete joj se još više jer to može da vam koristi, takmičićete se  sa njomu oblastima u kojima znate da set bolji. Kada sve ove manevre poočnete da posmatrate kao nedopustive i štetne po sebe, napravili ste prvi korak ka promeni.

horoskop muskarac jarac 1

  1. Koncentrišite se na fizičke manifestacije

Kada osetite zavist, obratite pažnju na to šta se dešava u vašem telu. Osećate li peckanje ili pritisak u predelu srca? Stežete li vilicu? Kada otkrijete kako telo reaguje kada ste zavidni, zamislite širok prostor oko tog osećaja i koncentrišite se na njega. Kada svesno prigrlite zavist, ona će početi da se transformiše u  nešto pozitivno.

dnevni horoskop devojka model

  1. Znate li za kojim osobinama i umećima žudite?

Zavist obično ukazuje na cilj koji nije ostvaren: u najvećem broju slučajeva nismo ljubomorni na ljude čiji su talenti i sposobnosti potpuno van našeg domašaja. Ako ste balerina, manja je verovatnoća da ćete  zavideti šefici računovodstva, osim ukoliko ne želite to da postanete. Zato se zapitajte na kojem kvalitetu zavidite nekoj osobi i da li ste išta učinili da ispoljite takav kvalitet.

dnevni horoskop devojke

  1. Fokusirajte se na sopstvenu jedinstvenost

Osobine na kojima nekome zavidite potražite u sebi i uvek imajte na umu da te kvalitete, sasvim izvesno, iskazujete drugačije od ostalih – neponovljivo i jedinstveno.

 

  1. Shvatite da ima dovoljno za sve

U korenu ljubomore i zavisti često leži strah da nema dovoljno mesta za sve koji žele da se pokažu. Kada se stvari posmatarju racionalno – to je apsolutno tačno, ali… Pravo je pitanje da li ste, opterećeni zavišću, u stanju da razmišljate razložno? Naravno da jeste, zar ne?

  1. Negujte velikodušnost

Jedan veliki mudrac rekao je:”Kada vas uznemire negativne misli, treba da razmišljate suprotno.” Suprotnost zavisti jesu širokogrudost i velikodušnost. Čestitajte koleginici na unapređenju i – pomozite koliko možete da se bolje snađe. S vremenom će ljubomoru smeniti iskrena dobronamernost prema tuđem uspehu, pa ćete biti otvoreniji za ispoljavanje sopstvenih talenata i sposobnosti.

Više o ljubavnim odonosima

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš