Magazin Svet

“Preti mi 6 godina zatvora zbog Instagrama”

instagram
Foto: Instagram/logiinovva

Popularnoj trendseterki Veroniki Loginovoj zaprećena je kazna od šest godina zatvora zbog korišćenja Instagrama.

Uprkos tome što ima veliki broj pratilaca, čak 556.000, ova devojka je optužena za ‘ekstremističke aktivnosti’. Ono što je čudno u celoj priči je što ne objavljuje apsolutno nikakav politički ili ratni sadržaj.

Iako je Instagram u Rusiji zabranjen, pošto se smatra ekstremističkim sajtom, elita ga još uvek koristi i dostupan je u zemlji za one koji koriste VPN.

Nedavno su dva državna tužioca izjavila da se Veronika „previše ističe“ u Rusiji, a ona im je na to odgovorila: „Stvarno? Da li? Jedna modna blogerka? Preduzetnica, kreatorka sopstvenog brenda odeće koja plaća porez svojoj zemlji? Osoba koja piše postove o podršci mentalnom zdravlju, a nikada se nije dotakla političke agende na svom blogu? Da. Eto ga. Živiš, praviš lepe slike, gradiš posao, pomažeš ljudima, nikoga ne diraš. Ali ti živiš u Rusiji, a među milion blogera oni dolaze kod tebe. Šta sad da radim? Da odem sa Instagrama? Da bežim iz Rusije? Da ih tužim?“

– Ovo sada može da se desi bilo kome u Rusiji. Tužioci mogu svakog dana da dođu u vašu kuću. Šta se dešava? Nikada se nisam dotakla politike, a sada me čeka šest godina zatvora…zbog toga što imam Instagram.

Veronika iz Moskve, koja je pokrenula svoj Instagram sa 15 godina, obećala je da joj pretnja neće zapušiti usta. Ona je na Instagramu objavila da će uz podršku svojih pratilaca „doći do suštine stvari“ dodajući: „Ovo je totalno zeznuto. Želim da što više ljudi zna za ovu priču. Bila bih zahvalna svima koji mogu da me podrže tako što će objaviti ovo što mi se dešava. Zaista je važno.”

Tužilaštvo je optužilo influenserku za „ekstremizam“ jer je „izvršila određene radnje koje privlače korisnike na društvene mreže Fejsbuk i Instagram“.

U videu je rekla: „Nažalost, danas ne objavljujem svoj uobičajeni bezbrižan, moderan sadržaj. Imam pravi problem koji me pritiska i utiče na moj život na najnegativniji način. Ne mogu sama da se nosim sa tim. Ovo može da se desi apsolutno svakome od vas [u Rusiji].“

Nakon toga, ona je pozvala svoje pratioce da podele sa svetom šta joj se dešava: „Problem se ne rešava. Zato molim sve koji imaju glas, sve koji imaju makar jednog pratioca da podele ovo i da kažu da to NIJE normalno.“

Instagram se u Rusiji nikada nije smatrao ekstremističkim, sve do početka rata u Ukrajini. Međutim, i dalje se široko koristi čak i u Putinovom krugu ljudi.

Ne postoji evidencija o korisnicima Instagrama u Kremlju koji su krivično gonjeni prema oštrim zakonima Vladimira Putina.

Olimpijska klizačica Tatjana Navka, 47, supruga Putinovog portparola Dmitrija Peskova redovno koristi Instagram, a ipak joj ne preti zatvor.

Nedavno je objavila fotografije sa dva letnja putovanja u zemlje NATO – Grčku i Tursku, zbog čega je kritikovana u Rusiji.

Izvor: Zadovoljna.rs

Instagram profil pokojnog Vidoja Ristovića postao aktivan, ne zna se ko stoji iza toga

Luftika ##

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

63 Shares
Share via
Copy link