Magazin

Zašto se zubi kvare i kako to najlakše sprečiti

Bolesti zuba predstavljaju jedan od najčešćih zdravstvenih problema kako kod nas tako i u svetu. Broj ljudi koji imaju pokvarene zube i dalje raste uprkos velikom broju dentalnih preparata i proizvoda dostupnih na svakom našem koraku. 

Gotovo 90 posto celokupne populacije u svom životu boluje od neke vrste bolesti usne duplje među kojima je najčešći zubni kvar ili stručno rečeno karijes.

Pojavu kariesa zubar treba odmah tretirati jer ukoliko nema adekvatnog stomatološkog tretmana kvarenje zuba će se neprestano širiti što na kraju kao posledicu može imati potpuno propadanje ili gubitak zuba.

Zašto se javlja karies?

Glavni uzroci nastanka kariesa su bakterije i loša oralna higijena. 

Naša usta su puna bakterija pa u zavisnosti od hrane koju jedemo i naše oralne higijene one će reagovati sa zubnim naslagama, tačnije šećerima u njima. Na taj način stvaraju se kiseline koje negativno utiču na tvrdo tkivo zuba. Zubna gleđ se pod dejstvom tih kiselina polako demineralizuje i počinje da se raspada.

Ukoliko se ne sanira početni karies on sve više napreduje ka unugrašnjosti zuba što prouzrokuje bol. Ona počinje od reakcije zuba na toplo, hladno ili slatko pa do nesnosnog bola. 

Ukoliko je karies manji on se može sanirati plombom a što je kvar veći (dublji) bol postaje sve jača a lečenje zuba tada podrazumeva zahtevnije stomatološke tretmane.

Umesto da vaš osmeh blista vaša nemarnost može da utiče da karies toliko uznapreduje da kao jedino rešenje preostaje vađenje zuba. 

Zubna protetika nadoknađuje izgubljene zube

Nakon saniranja takvog problema u stomatološkoj ordinaciji a u zavisnosti od kvaliteta preostalog dela zuba ili njegovog korena, zubna protetika je ta koja može da nadomesti funkcionalnost i estetiku izgubljenog zuba. 

Koja protetska nadoknada za zube je najbolja u određenom slučaju odrediće stomatolog u dogovoru sa pacijentom. Na raspolaganju su zubne krunice, most, proteza ili možda ugradnja implantata u zubnu kost.

Kako sprečiti pojavu kariesa?

Da do svega gore navedenog ne bi došlo najbitnija je preventiva koja je svima nama manje više poznata ali nikada nije na odmet da se još jednom spomene:

  • Zube treba prati najmanje dva puta dnevno (ujutru i uveče) a najbolje bi bilo oprati ih posle svakog obroka. 
  • Menjajte četkicu za zube na 3 meseca ili čim pokaže deformitete.
  • Koristite pastu za zube sa fluorom koji pospešuje mineralizaciju gleđi.
  • Idite na kontrolu kod svog zubara najmanje jednom u šest meseci 

Hranite se zdravo i smanjite unos šecera.

Mateja Panović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ja koristim zeo zubnu pastu , na bazi zeolita, prezadovoljan sam, pri tom neguje desni, jeste malo skuplja, ali stvarno vredi.

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link