Lifestyle

Zašto se stvaraju podočnjaci i kako da ih se rešite?

Sigurno ste se nekada probudili sa tamnim kolutovima oko očiju iako ste na vreme legli kako biste ustali sveži i odmorni. Da biste znali kako se rešiti podočnjaka, morate prvo utvrditi šta im je uzrok i zbog čega se uopšte stvaraju podočnjaci.

Podočnjaci i otečenost kapaka najčešće se javljaju iz dva potpuno različita razloga, i samim tim zahtevaju različit pristup rešaivanju problema.

Na sreću, postoji jednostavan test koji možete da uradite da biste utvrdili šta je uzrok vašeg problema.

„Postoje dve kategorije podočnjaka, u određenim slučajevima u pitanju je pigmentacija kože, u drugim, koža je tu jako, jako tanka i prozirna, toliko da se kroz nju vide tamije vene i potkožna masnoća… to su dva različita problema“, kaže dermatolog iz Njujorka dr Denis Gros, prenosi britanski „Miror“.

Saznajte šta je uzrok vašeg problema za 10 sekundi

„Treba da nežno uhvatite kožu ispod oka i blago je ‘podignete’. Kad je podignete, posmatrajte šta se dešava sa podočnjacima. Ako se boja ne menja, i podočnjaci ostaju ‘sivkasti’, to znači da je primarni problem pigmentacija. Ali, ukoliko boja postane ‘normalna’ kad malo podignete kožu, onda podočnjake imate jer vam je koža oko očiju jako tanka i samim tim ‘providnija'“, kaže dr Gros.

Ukoliko je u pitanju pigmentacija, to znači da se u ovoj osetljivoj zoni skuplja više melanina, a taj problem možete ublažiti koristeći proizvode za negu kože oko očiju koji sadrže retinol i/ili vitamin C.

Ali, ako je u pitanju prosto tanka, providna koža, ne možete mnogo toga da uradite, osim da nađete proizvod kojim ćete prikrivati podočnjake koji najviše odgovara vašem tipu kože.

Malo mogu da pomognu i proizvodi za negu koji sadrže hijaluronsku kiselinu, i vitamin C, ali ne očekujte čuda.

Tajni lek protiv podočnjaka

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Tamara Obradović

Tamara Obradović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link