Recepti

Kupus – blagotvorno povrće koje volimo svi + recepti za kišeljenje i spravljanje svežeg soka

Kupus je jedna od najzastupljenijih namirnica u našoj nacionalnoj kuhinji, naročito tokom zimskih meseci. Bilo da je reč o svežem ili kiselom kupusu, o salati, podvarku ili sarmama, kupus volimo svi. Ovo povrće ima mnoštvo blagotvornih karakteristika kada je u pitanju zdravlje čoveka. Pravi je rudnik brojnih važnih supstanci koje pomažu ljudskom organizmu da održi biološku ravnotežu. Kupus našem telu obezbeđuje mnoštvo važnih vitamina i minerala, bez obzira da li je reč o sirovom ili kuvanom (sirovi je naravno zdraviji), a izuzetno su zdravi i kiseo kupus i rasol.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Iako sadrži mnoge važne elemente, kupus se posebno izdvaja po jednom sastojku. To je namirnica koja je izuzetno bogata vitaminom C. Toliko da je dovoljno pojesti svega jednu šolju narendanog svežeg kupusa na dan kako bi organizam snabdeli dovoljnom količinom ovog važnog vitamina i antioksidansa koji više nego bilo koja druga supstanca jača opšti imunitet ljudskog organizma.  Pored toga, u kupusu ima raznih zaštitnih materija koje pripadaju tzv. indolima koji drastično smanjuju koncentraciju estrogena, supstance odgovorne za pojavu raka dojke.

Takođe, kupus je bogat vitaminima B grupe, kao i beta karotenom. Od minerala sadrži značajne količine kalcijuma, kalijuma i gvožđa. U kupusu ima dosta vode i vlakana, pa je jako delotvoran kod osoba koje imaju problema sa prekomernom težinom i sa varenjem.

Zbog svih svojih lekovitih osobina, kupus često učestvuje u lečenju raznih bolesti metodama narodne medicine. Poznato je da je veoma efikasan za sprečavanje i suzbijanje avitaminoze, u lečenju sluzokože organa za varenje. Pored toga, rasol je jako blagotvoran za osobe koje muku muče sa hroničnim zatvorom. Za normalno funkcionisanje creva, dovoljno je konzumirati svega 2-3 kašike rasola 3 puta dnevno, neposredno pre obroka.

Isto tako, kupus se koristi i za lečenje kašlja i umirivanje iziritiranog dušnika. U ovim slučajevima je naročito efikasna topla supa koja se priprema od kupusa. Kozumiranje sirovog ili na pari kuvanog  kupusa leči malokrvnost, čemu doprinose vitamini, minerali i hlorofil. On je odličan prečišćivač bronhija. Kod oboljenja pluća preporučuje se konzumiranje soka od crvenog kupusa, a za ublažavanje tegoba i lečenje nesanice i depresije treba koristiti svež kupus.

Da bi se u njemu zadržalo što više hranljivih materija, kupus je najbolje jesti u svežem stanju ili kada se skuva na pari. Kuvanje kupusa treba da bude što kraće, jer će tako zadržati boju i korisne sastojke i neće doći do oslobađanja neprijatnog mirisa.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Kada je reč o vrstama kupusa, ima ih mnogo, ali je za sve vrste svojstvena niska kaloričnost i visoka koncentracija vitamina C. Ipak, crveni kupus je u odnosu na zeleni bogatiji vitaminima i mineralima.

Kako ukiseliti kupus?

Za kišeljenje odaberite čvrste i tvrde glavice kupusa osrednje veličine, bez velikih rebara i sa što tanjim listovima. Sa glavica najpre odstraniti spoljne listove i koren, a zatim poređati u kacu. Za prelivanje koristiti hladnu vodu, najbolje sa izvora ili iz nekog dobrog bunara. Na 50 kg kupusa treba dodati 1,5 kg soli, prethodno rastvorene u vodi. Kada se bure napuni, na vrh staviti kamen koji je otporan na nagrizanje soli. Ostaviti da tako odstoji 40 dana. Za to vreme obavezno je pretakanje na svaka 3-4 dana.

Kako pripremiti sok sa svežim kupusom?

Ovaj sok pre svega je blagotvoran kod osoba obolelih od čira na želucu. Izrendajte 0,5 kg svežeg kupusa i potom sameljite, posolite sa malo soli i nakon što odstoji procedite koristeći gazu. Sok čuvati u frižideru i piti između obroka. Ukoliko izaziva probleme u varenju, piti jedan sat nakon obroka.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku