Ljubimci

Zašto se psi valjaju u travi?

Okupali ste psa, lep je i mirišljav, sutra ga izvodite u šetnju, a on prvo što je uradio – uvaljao se u travu. Naravno vi besnite, ali nema razloga za bes, jer pas to nije uradio namerno!

Većina stručnjaka veruje da postoji nekoliko mogućih razloga zbog kojih psi ispoljavaju ovakvo ponašanje. Saznajte i vi…

Nasleđe od vukova

Prema jednoj teoriji koja objašnjava valjanje u travi, ponašanje je nasleđeno od daljih rođaka pasa – vukova. Kada vuk naiđe na novi miris, on prvo onjuši, a zatim se uvalja kako bi miris ostao na njegovom telu, naročito oko lica i vrata. Kada se vrati u čopor ostali članovi ga pozdravljaju i temeljno istražuju miris.

Uklanjanje neželjenih mirisa

Odmah nakon što ste okupali psa, on se uvaljao u travu ili prljavštinu. Da li vam ovo zvuči poznato? Samo zato što mi mislimo da nešto lepo miriše ne znači da će se i psi složiti. Svaki pas je drugačiji i zato teba istražiti različite šampone dok ne pronađete miris koji se dopada i vama i psu.

maltezer_pas
wikipedia.org

Ublažavanje svraba

Potreba vašeg psa za valjanjem u travi može biti pokazatelj zdravstvenog problema koji izaziva svrab. Ovo mogu uzrokovati kožne alergije, ujedi buva ili krpelja. U tom slučaju, potražite pomoć veterinara.

Opsesivno ponašanje

Konstantna potreba za valjanjem u travi može biti simptom opsesivno kompulzivnog poremećaja. Pažljivo posmatrajte kako biste uočili koje stvari i mirisi uzbuđuju nos vašeg psa. Kada vidite da će se u to uvaljati,pozovite ga da dođe, a zatim preokupirajte njegovu pažnju zabavnom igrom.

Da li valjanje u travi može biti opasno?

Ono što se nalazi u travi može biti opasno. Buve i krpelji, koji mogu biti nosioci bolesti, često se tokom cele godine kriju u travi i šumovitim predelima. Takođe, iz trave, prašine i prljavštine vrebaju bakterije, virusi i paraziti. Budite sigurni da je pas vaš pas zaštićen od buva i drugih parazita, kao i da je redovno vakcinisan. Ako osetite da nešto nije u redu, ne odlažite, odvedite psa kod veterinara.

Koji ljubimac vam odgovara prema horoskopu

paszavas

Share via
Copy link