Magazin

Bobi nije najstariji pas na svetu, zbog nedovoljno dokaza oduzeta mu Ginisova titula

najstariji-pas-na-svetu

Psu Bobiju, koji je umro prošle godine u 31. godini, oduzeta je titula najstarijeg psa na svetu nakon revizije Ginisove knjige rekorda, objavila je ta organizacija.

Bobi je bio poznat kao najstariji pas na svetu sve dok nije, tada privremeno, izgubio tu titulu u januaru u očekivanju rezultata Ginisove istrage.

Sada je organizacija saopštila da „više nema dokaze da bi podržala tvrdnju o Bobiju kao Ginisovom rekorderu“.

Mark Mekinli, direktor evidencije u Ginisu, rekao je da je kompanija „izuzetno ponosna” na verifikaciju svojih rekordera, piše N1.

– Posle zabrinutosti koje su izneli veterinari i drugi stručnjaci, kako privatno tako i u okviru javnih komentara, i nalaza istraga koje su sproveli neki mediji, smatrali smo važnim da otvorimo Bobijev dosije – rekao je Mekinli, piše CNN.

On je ukazao na jedan od dokaza.

– Kao centralni dokaz u korist Bobija bili su podaci s mikročipa koji su dobijeni iz baze podataka portugalske vlade, SIAC, a za koje se pokazalo da, kada je čipovan 2022. godine, nije bio potreban dokaz o starosti za pse rođene pre 2008. godine – naveo je Mekinli.

Sa, kako je rekao, dodatnom veterinarskom izjavom koja je data kao dokaz za Bobijevu starost, a koja takođe citira te podatke o mikročipu, u Ginisu nisu više imali ubedljive dokaze koji bi definitivno mogli da dokažu Bobijev datum rođenja.

Ko je novi rekorder?

Bobijev vlasnik je obavešten o novim nalazima, navodi Ginis, a on je rekao „da će proceniti sve nove dokaze koji budu dostavljeni“.

Za sada nije jasno ko nosi titulu najstarijeg psa ikada.

– Još nismo u poziciji da potvrdimo novog nosioca rekorda, iako se svakako nadamo da će publicitet oko ovoga podstaći vlasnike kućnih ljubimaca iz celog sveta da stupe u kontakt sa nama – rekao je Mekinli.

Inače, Bobi je umro u oktobru. Njegov vlasnik Leonel Kosta tvrdio je da je živeo 31 godinu i 165 dana.

Bilo je mnogo tajni u vezi sa Bobijevom izuzetnom starošću, rekli su iz Ginisa u februaru 2023. Kosta je rekao da je imao osam godina kada je njegov pas rođen 1992. godine.

Bobi je uvek lutao slobodno, bez povoca ili lanca, živeo u mirnom okruženju i jeo ljudsku hranu natopljenu vodom da bi uklonio začine, rekao je Kosta.

Ceo svoj život proveo je u Konkeirosu, malom portugalskom selu oko 150 kilometara severno od glavnog grada Lisabona, često lutajući – sa mačkama.

Bobi je bio čistokrvni Alentejski pastirski pas, rasa pasa čuvara stoke, prema njegovom vlasniku. Ti psi imaju očekivani životni vek od 12-14 godina, prema Američkom kinološkom klubu.

Ali Bobi je živeo više nego dvostruko duže od tog očekivanog životnog veka, nadmašivši skoro vek star rekord i postao najstariji živi pas i najstariji pas ikada – titulu koju je ranije nosio australijski stočni pas Blui, koji je rođen 1910. i doživeo 29 godina i pet meseci.

Uginuo najstariji pas na svetu, Bobi nas napustio u 31. godini

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link