Novi Sad Vesti

Strazbur naredio NS vlastima da pobroje živi svet na Šodrošu i dostave tačne planove gradnje

Sodros-1-Mileva-Sotirovic
Foto: Mileva Sotirović

Odgovor iz Biroa Bernske konvencije, nakon gotovo deset meseci čekanja stigao je na adresu nevladine organizacije “Svet i Dunav”. U njemu je, kako navode, “jasno izražen stav da Vlada Republike Srbije, u svom odgovoru na navodne žalbe NVO “Svet i Dunav” nije dala relevantne odgovore, piše portal Moj Novi Sad.

U istom odgovoru dalje nalaže se Ministarstvu za zaštitu životne sredine da se pobroje sve ugrožene, a strogo zaštićene vrste na predmetnom području, kao i da se dostavi Studija o uticaju na životnu sredinu. Takođe, od navedenog Ministarstva se zahteva da se dostave konkretne mape najavljenih infrastrukturnih radova, kao i predlog za potencijalno izmeštanje istih – navodi se u saopštenju.

“Svet i Dunav” podseća na to da je rešenjem od 15. septembra Koridorima Srbije dato zeleno svetlo za drugu fazu pripremnih radova, sa rešenjem da nije potrebno raditi Studiju uticaja na životnu sredinu i smatraju da bi “ova činjenica morala da zaustavi isto”.

– Puko negiranje nepotpisanog odgovora iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, po navedenim tačkama žalbe prepuno je neistinitih informacija, nabrajanja studija koje nisu izvedene, kao i nabrajanje zakona i zakonskih regulativa koje zapravo nisu ispoštovane u slučaju usvajanja nacrta izgradnje 4. mosta obilaznice u Novom Sadu kao i pripremnih radova za izgradnju 4. mosta obilaznice u Novom Sadu – ističe ta nevladina organizacija.

U međuvremenu, dodaju, usvojen je i Generalni urbanistički plan za grad Novi Sad do 2030. godine u kome se jasno vidi “do koje mere će se devastirati vodno zemljište, prirodna oaza za preko 200 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta”.

– Budući da je NVO “Svet i Dunav” pravovremeno reagovao 15. septembra, upravo u danu kada je zasedala redovna skupština Bernske konvencije u Strazburu, te da smo poslali lajv snimak dovoženja mašina za navodno razminivanje (u realnosti je to mašina koja žvaće drveće) Sekretarijat Bernske konvencije je doneo Odluku kojom se zahteva od obe strane dopuna informacija sa relevantnim podacima koje je Ministarstvo dužno da dostavi Sekretarijatu Bernske konvencije do 31. janura 2023. godine, kako bi se o našem slučaju nastavila rasprava na redovnoj skupštini Bernske konvencije u aprilu 2023. godine – stoji u saopštenju.

Nevladina organizacija “Svet i Dunav” stoga obaveštava javnost da hitno traži zaustavljanje daljih pripremnih radova na izgradnji četvrtog mosta obilaznice dok odluka Bernske konvencije ne bude konačna. Oni javno pozivaju Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Pokrajnski zavod za zaštitu prirode na saradnju koja se odnosi prvenstveno na geolociranje zaštićenih vrsta i staništa, popis istih i sve drugo nabrajano u odgovoru Bernske konvencije, navodi se u saopštenju koje potpisuje Daniela Stojković Jovanović iz NVO “Svet i Dunav”.

Izvor: Moj Novi Sad

Mlada Novosađanka o borbi za Šodroš, svoje zdravlje i zagađenju vazduha

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

852 Shares
852 Shares
Share via
Copy link