Magazin Srbija

Beloglavi sup Darko pronađen nakon 15 godina, svi su mislili da je uginuo (FOTO)

Beloglavi sup darko
Foto: Facebook / Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

Jedan od zaštitnih znakova zapadne i jugozapadne Srbije je svakako beloglavi sup, a ovaj krupni lešinar koji se hrani isključivo uginulim životinjama, čisteći prirodu i sprečavajući širenje zaraze, dugo godina je bio ugrožen zbog krivolova i trovanja.

Međutim, danas je kolonija supova u porastu, prvenstveno zahvaljujući zaštiti od strane države i organizovanim mestima za prihranjivanje.

Jedan od njih je i Darko, davno izgubljeni beloglavi sup, koji je pronađen nakon 15 godina, iako su svi bili ubeđeni da nije uspeo da preživi sam u divljini.

Upao pre više od 15 godina u Sjeničko jezero

Kako kažu iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, Darko je upao u Sjeničko jezero 2. avgusta 2007. godine, a u to vreme još nije izgrađen prihvatni centar za oporavak supova, pa su se ptice oporavljale u neuslovnim prostorima po štalama, garažama ili podrumima, piše Telegraf.

– Da ne bismo maltretirali pticu neuslovnim smeštajem tim Fondacije brzo je reagovao, markirao i pustio Darka već 8. avgusta 2007 godine.

Od tada ga niko više nije video. Darko je prvi sup kome smo odredili pol i poslednji kome nismo stavili kolor prsten jer smo ih uveli u upotrebu tek od 2008. godine – naveli su iz Fondacije.

Identifikovan na osnovu metalnog prstena

Međutim, Darku je krilna markica davno otpala i ostao mu je samo metalni prsten koji je trajna markacija. Ipak, on se teško može očitati, jedino ako ptica ponovo dođe bilo kao uginula ili uhvaćena.

– Iz tog razloga je Darko ostao nevidljiv za nas sve ovo vreme. Član Fondacije Saša Preradović, profesionalni fotograf krajem prošle godine izradio je pravu studiju na fotografisanju supova.

Analizom fotografija uspeli smo sa njih da pročitamo metalni prsten i identifikujemo Darka zaboravljenog supa – rečeno je iz Fondacije.

Kako dodaju, na hranilištu su beležili stare supove koji su posedovali metalni prsten, ali ne mogu da ih očitaju.

– To su zaboravljeni najstariji supovi stari od 20 do 30 godina. Zato je neophodno da otvorimo klopku za supove jer je to jedini način da dođemo u mogućnost da identifikujemo ove ptice – zaključili su.

Izvor: Telegraf

Sa imanja ovog čoveka pruža se najlepši pogled u Srbiji, a prve komšije su mu beloglavi supovi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1K Share
1K Share
Share via
Copy link