Koronavirus Srbija

Zaraženo najmanje 150 vojnika i policajaca, krivična prijava protiv oficira

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je do sada zaraza od korona virusa potvrđena kod 87 pripadnika MUP-a, a da je 840 njihovih kolega u samoizolaciji.

Stefanović je u izjavi za dnevni list „Blic“ ukazao na to da je pre nekoliko dana u izolaciji bilo 920 pripadnika MUP-a, ali da se taj broj smanjuje, kao i da se jedan broj njih već vratio svojim zadacima.

On je rekao da je u vreme vanrednog stanja zabeležen pad stope kriminala u Srbiji za oko 55 odsto i negirao tvrdnje da je porodično nasilje u porastu.

Statistika pokazuje da je to nasilje zapravo u opadanju, istakao je Stefanović i ohrabrio sve žene da prijave bilo kakvo nasilje, poručivši da će policija odmah reagovati i umeti da ih zaštiti.

Istovremeno, zaraženo je 60 vojnika Prve brigade Kopnene Vojske Srbije „Bačka“ u Bačkoj Topoli, više vojnika u pograničnim oblastima, kao i najmanje najmanje 10 vojnika sa poligona „Pasuljanske livade“.

Sindikat Sloga zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv komandanta poligona „Pasuljanske livade“ potpukovnika Nebojše Lojpura zbog toga što je najmanje 10 vojnika sa tog poligona zaraženo korona virusom, saopštio je taj sindikat.

Lojpur se u krivičnoj prijavi, u kojoj su poimenice navedeni svi zaraženi vojnici, tereti da je u okviru svoje nadležnosti propustio da preduzme propisane, naređene ili druge očigledno potrebne mere za obezbeđenje jedinice, čuvanje života i zdravlja ljudi koji su mu povereni.

Sindikat tereti Lojpura da nije ništa uradio i preduzeo potrebne mere izolacije, niti sampizolacije, već su vojnici i dalje obavljali dužnost ostvaljajući mogućnost da prošire virus na sve pripadnike jedinice, ali na svoje porodice iako se prvi oboleli iz te jedinice javio još 30. marta.

Prema tvrdnjama sindikata Sloga, Lojpur je još 26. marta bio u kontaktu sa direktorom bolnice u Ćupriji koji je hospitalizovan, jer mu je potvrđena korona, ali potpukovnik posle toga nije otišao u samoizolaciju, „iako je i on mogao da bude prenosilac virusa pripadnicima jedinice“.

Na poligonu „Pasuljanske livade“ je 5. aprila na vežbi boravio i ministar odbrane Aleksandar Vulin, zajedno sa načelnikom Generalštaba vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i saradnicima, kao i pripadnicima 82. avijacijske brigade iz Kraljeva, koji su tamo imali vežbu.

Sindikat tvrdi da Lojpura niko nije upzorio niti primenio propisane kazne za one koji ne poštuju mere samoizolacije , a bili su u kontaktu sa obolelim. Zbog toga Sindikat pita kako je moguće da pravila samoizolacije važe selektivno u situaciji kada je ceo svet u pandemiji i kada je u zemlji zbog svega uvedeno vanredno stanje.

Titula za ulizicu meseca ide presmešnom Aleksandru Vulinu

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

392 Shares
392 Shares
Share via
Copy link