Putovanja

Zapadna Srbija, neistraženi raj

Ima u Srbiji nekoliko mesta gde uglavnom svi odlaze na odmor. Zlatibor i smestaj na Kopaoniku popularne su destinacije zimi, ali i leti, tu su još Palić, Lepenski vir, Đavolja varoš i to je manje više to što se tiče turizma u Srbiji. Mnogi i ne znaju da se u Zapadnoj Srbiji, na Drini krije pravi raj, gde je prelepo i leti i zimi.

tara-srbija (4)
Izvor: privatni album

Ovde nema gužve. Nema ludih diskoteka, punih kafića i ludnice. Ovde je mir, tišina. Kažu da je na proleće, kada sve ozeleni, a Drina žubori, najlepše. Stranci ovo znaju. Oni nedeljama unapred rezervišu svoj smeštaj u privatnim apartmanima, ili u mini hotelima kojih ovde baš i nema mnogo. Ne očekujte luksuz, visoke cene i preskupe izlete.

Tara je jedna od najlepših planina u Srbiji za šetnju i odmor. Zimi je ovde sve idilično, gotovo uvek belo, a sunce se probija kroz krošnje drveća. Ukratko, ovde su dva hotela, nekoliko restorančića i šuma. Sasvim dovoljno da vam odmor bude baš po meri, naravno ako ste u potrazi za mirom i tišinom. U lokalnim restoranima specijalitet je komplet lepinja koja se pravi od domaćeg kajmaka i pršute, a odlično ide uz hladno kiselo mleko.

komplet-lepinja
Izvor: privatni album

Za mališane u ovom kraju veoma je popularno dečije odmaralište Mitrovac, na oko 1.000 metara nadmorke visine. Zimi su ovde organizovane škole skijanja za najmlađe, staze nisu strme, pa je ovo idealan način da deca nauče ovaj zimski sport. Leti je tu veštačko jezero, idealno da se rashladite, a u blizini je i Perućac odakle kreće poznatata Drinska regata.

Drinska regata je već priča za sebe, a ove godine najavljeno je da će biti održana od 20. do 24. jula. Drina je tada centar Srbije, i glavni događaj na koji dolaze turisti iz celog sveta. Zapadna Srbija tada sija u punom sjaju, a prava je šteta ne koristiti njene lepote tokom cele godine.

tara-srbija (3)
Izvor: privatni album

Kućica na Drini nadaleko je poznata kao savršen spoj prirode i čoveka. Priča o kućici na steni pred kojom su zastali mnogi svetski fotografi i turisti počinje još davne 1968. godine. Ona je postala pravo svetsko čudo, kada je fotografija objavljena u časopisu Nacionalna geografija obišla svet. Najteže je odlučiti, da li su kućica i Drina lepše zimi, ili leti.

kucica-drina
Izvor: privatni album

Ako odlučite da posetite Taru, obavezno idite i do mesta Zaovina gde je i istoimeno jezero. Pogledajte gde je Josif Pančić prvi put ugledao Omoriku, jašte konje, upoznajte se sa meštanima koji će vam rado ponuditi domaću rakiju, slatko od lubendinja, pršutu, sir i kajmak. Prošetajte po planininama koje nemaju kraj, upoznajte Zapadnu Srbiju, raj koji tek treba istražiti.

Naslovna fotografija: © Andrea Nađ

Gde u Novom Sadu pojesti komplet lepinju?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

71 Shares
Share via
Copy link