Magazin Putovanja

6 etno sela Srbije u koja ćete se zaljubiti

Trend povratka na selo ponovo je počeo da se vraća u modu pre 15-ak godina, a ekspanziju doživljava poslednjih nekoliko godina. Etno sela su tako počela da niču širom Srbije.

Tako se turisti, uglavnom vikendom rado otisnu na neko od ovih mesta. Da udahnu malo svežeg vazduha, probaju domaću hranu i budu okruženi prirodom.

Predstavljamo vam nekoliko najlepših etno sela u Srbiji zbog kojih ćete poželeti da startujete motor i otisnete se pravac u prirodu.

Latkovac

Nekada su ovde bile stare napuštene kuće. Od propadanja ih je spasila porodica Knežević koja je oronuo ambijent pretvorila u oazu mira i mesto odmora, opuštanja i potpunog seoskog hedonizma…

Oni koji su posetili ovo etno selo kažu da je ovde odmor zagarantovan. Posetioce, umesto alarma i gradske buke budi cvrkut ptica.

Moravski konaci

Gosti ovog etno sela zaista mogu uživati u pravom seoskom duhu. Oni se smeštaju u bungalovima – starim drvenim kućama. Nalazi se u srcu Srbije, u Velikoj Plani.

Na obali jezera napravljene su i dve vodenice čije klepetanje dočarava potpuni ambijent prošlih vremena.

Sirogojno

Ovo etno selo nalazi se na istočnom delu Zlatibora. Samo selo, koje prelepo izgleda, razvilo se oko crkve koja je nastala u 19. veku.

sirogojno-zlatibor
Sirogojno – Wikipedia

Inače, ovo mesto poznato je po pletiljama iz Sirogojna, čiji se džemperi od ovčje vune prodaju i zu Evropi. osim toga, svako ko kroči na ovo mesto, obavezno obilazi i kamenu livadu.

Drvengrad

Život je čudo, a ovo etno selo to i potvrđuje. Izgrađeno je na brdu Mećavnik u zapadnoj Srbiji, po zamisli Emira Kusturice za potrebe snimanja filma “Život je čudo”.

drvengrad
Drvengrad – Wikipedia

Etno selo je smešteno na razmeđu Tare i Zlatibora. Šumoviti predeo svim posetiocima pruža obilje svežeg vazduha.

Srna

Za one koji baš i nisu tradicionalisti, i zarad vikenda na selu ne žele da se odreknu komfora, idealna lokacija je etno selo Srna. Nalazi se na Staroj planini.

Enterijer je u pravom seoskom stilu. Drvene klupe i ćilimi odaju utisak kao da ste zaista u selu.

Ipak, raskošan bazen, i klima uređaji koji se doplaćuju su tu za one koji ipak ne žele da se “žrtvuju” i žive pravim seoskim životom.

Gostoljublje

Ovaj seoski-turistički kompleks nalazi se na obroncima planine Maljen u selu Mionica (južna strana Divčibara) na nadmorskoj visini od 600m.

Netaknuta priroda, prelepe livade pune zelenila, idealno su mesto za odmor. Mesto je pravo porodično.

Ovo je još jedno od modernijih etno sela, jer se gosti mogu kupati u bazenu. Dakle – u prirodi su, a ne odriču se komfora.

Etno sela i salaši u okolini Novog Sada

 

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
225 Shares
225 Shares
Share via
Copy link