Putovanja Srbija

Skijalište na kojem uvek ima snega, noćenje je oko 1.300 dinara, a kafa praktično džaba (FOTO)

jabuka
Foto: Privatna arhiva

Kafa za 400 dinara, flašica vode preko 300, a o ceni smeštaja ne sme naglas ni da se govori. Te cene sa Zlatibora i Kopaonika nećete videti na ovom srpskom skijalištu koje je pravo osveženje u domaćoj zimskoj turističkoj ponudi.

U pitanju je skijalište Jabuka kod Prijepolja, nekada ozbiljan zimski centar u koji su rado dolazili turisti iz cele bivše Juge. O njemu se u poslednje vreme iznova govori, pre svega, zbog znatno manjih cena u odnosu na najveće centre u zemlji.

Zato su novinari portala Nova kontaktirali Ski klub Soko Jabuka kako bi proverili šta nude.

– Skijalište radi, imamo tri staze, u proseku su duge oko 300 metara svaka. U blizini skijališta je restoran. Recimo, cena kafe je oko 100 dinara. Tu je i smeštaj koji košta oko 1.300 po osobi za noćenje, a sa doručkom je otprilike do 1.500 dinara.

Sagovornik portala Nova kaže da ski lift trenutno ne radi i da je u planu za sledeću godinu, ali uživanje na snegu svakako je moguće.

– Staze rade od ujutru do 16 časova. Ima gostiju, posebno vikendom. I za decu postoji škola skijanja, čas je 1.000 dinara, a 500 dinara su skije. I snega sada ima baš dosta, a bićemo otvoreni sve gok ga ima – kaže sagovornik Nove i ističe da je sve više gostiju i iz ostatka Srbije, ne samo iz okoline.

Ovo skijalište se nalazi na oko 15 kilometra od Prijepolja i na oko pet sati vožnje od Beograda. Smešteno je na planinskoj visoravni Jabuka na 1.300 metara, na putu Prijepolje–Pljevlja. Zbog specifične klime u ovim predelima obično snega ima dosta i kad ga u drugim delovima zemlje skoro i nema.

Jabuka možda nema ponudu kakvu imaju Kopaonik i Zlatibor, ali je svakako primamljiva za zimske sportove, naročito za skijaše početnike. Pogotovo je pogodna za boravak dece zbog specifičnih vazdušnih strujanja.

U selu se nalazi i turističko naselje i memorijalni kompleks Boško Buha koje je dobilo ime po partizanu-detetu i narodnom heroju koji je poginuo u ovom mestu.

U blizini je i manastir Jabuka, kao i pećina čiji je ulaz na 800 metara nadmorske visine, a hodnici su dugi skoro 300 metara.

Izvor: Nova

Ako su vam Kopaonik i Zlatibor preskupi, pogledajte cene na Tari (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

37 Shares
Share via
Copy link