foto: pixabay.com
foto: pixabay.com
Lifestyle

Zanimljivosti o srebru koje niste znali

Srebro je plemeniti metal koji se u prirodi nalazi kako u svom elementarnom stanju, tako i u vidu jedinjenja. Hemijska oznaka srebra jeste Ag. Smatra se da ime vodi od reči Argos, što u prevodu znači sjajan. Ono je mekano, rastegljivo, lako kovno i najbolje provodi elektricitet i toplotu od svih metala.

Srebro je poznato još od davnina, i kao i zlato oduvek je imalo veliku vrednost. Od njega se izrađivao kovani novac, te se tako srebro koristilo i u trgovini.

Zanimljivosti o srebru

U doba antičke Grčke i Rima, srebro je korišćeno za sprečavanje infekcija. U srednjem veku uporebljavalo se za dezinfekciju vode i hrane koja je čuvana u skladištima duži vremenski period. Isto tako, ono pronalazi svoju ulogu i u medicini, za terapiju opekotina i rana. Srebro je stavljano i u vino, mleko i vodu i tako su oni čuvani od kvarenja. Takođe, srebro je upotrebljavano i za izradu prvih fotografija.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

U drevnoj Kini se smatralo da je dete zaštićeno od zla ukoliko oko vrata nosi srebrnu ogrlicu. U doba Hipokrata je važila izreka „rođen sa srebrnom kašikom u ustima“ za decu koja su se rađala i bila pri tom dobrog zdravlja.

Smatra se da su u starom Rimu spravljane pločice od srebra na koje su bacane čini i to pre svega ljubavne prirode, sa željom da se neko u nekoga zaljubi. Međutim, bilo je i onih opasnijih kletvi. Danas brojni arheolozi rade na njihovom iskopavanju i potencijalnom dešifrovanju. One su smeštene sa telima umrlih i to obično onih koji su svoj život okončali nasilnom smrću.

Srebro u brojkama

U Grčkoj se srebro počelo koristiti kao novac, tj. sredstvo plaćanja 600 godina pre Hrista, kada se od njega počeo proizvoditi novac. Najviše srebra proizvodi se u južnoameričkoj državi Peru, gde je 2008. godine zabeleženo rekordnih 3.400 tona. Njegova cena po unci od 2001. godine do danas porasla je sa 4 na 18 dolara. To je veoma značajan podatak za one koji se odluče da štede u srebru.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Provodljivost struje preko srebra bolja je od provodljivosti bilo kog drugog metala. Tako, na lestvici od 0-100 njegova provodljivost je 100, dok je na primer provodljivost bakra 97. Stručnjaci tvrde da na svetu ima 17 puta više srebra nego zlata.

Lekovite moći srebra

Smatra se da srebro ima lekovite, antibakterijske i dezinfekcione moći. Već smo pomenuli da se nekada koristilo za dezinfekciju vina i mleka, štitilo ih je od kvarenja. Pored toga, uz pomoć ovog plemenitog metala su se od raznih bakterija čuvali i ambari sa hranom u koje se stavljalo srebro.

Za njegova antibakterijska svojstva znalo se od davnina. Zato su stari narodi kiristilo srebro za ukapavanje deci u oči nakon rođenja. Postoji i verovanje da ako osoba nosi srebro oko vrata i ako deo kože koji je u dodiru sa njim pocrni, ta osoba ima kakvih zdravstvenih tegoba. A srebro to uspeva da prepozna prisutnost neke bolesti.

Ukoliko imate neki komad srebra, čuvajte ga, jer  njegova vrednost stalno raste. Ako je pocrnelo, možete ga lako očistiti kod kuće pomoću sode bikarbone ili pak pepela od cigara i ono će ponovo dobiti svoj stari sjaj.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share