Magazin

16 uvrnutih i zastrašujućih činjenica o Gandiju: Spavao nag pored unuke, izvodio bizarne eksperimente sa dečacima i devojčicama

gandi
Printscreen

Mahatma Gandi ubijen je 30. januara 1948. godine, a ubio ga je Nautram Godse, fanatik iz sekte “Hindu Mahasabha” upucavši ga u grudi. Čitav svet je zanemeo. Proneo se glas svetom da je umro veliki mirotvorac koji je za svoju zemlju uradio više nego ijedna pre i posle njega.

Ali Mahatma Gandi nije bio samo dobrotvor. Imao je mračnu stranu o kojoj se malo priča. Njegovo ime “Mahatma” na sanskritu znači “velika duša”.

Međutim, danas vam donosimo 16 činjenica koje pokazuju tamnu stranu Gandija:

1. Gandi je napustio oca na samrtnoj postelji, kako bi imao se*s

Bilo je to 1885. godine kada se Gandijev otac Karamčand ozbiljno razboleo. Prema biografiji iz 2010. godine, Gandi je ostavio oca koji je umirao i otišao kako bi praktikovao intimne odnose sa svojom novom nevestom Kasturbom. Dok je on bio sa svojom ženom, njegov otac je umro, prenosi Stil.

2. Bio je veliki rasista

Mahatma Gandi je bio veliki rasista prema lokalnom crnom stanovništvu u Južnoj Africi. Gandi nije vodio kampanju za prava Indijaca koliko je jednostavno samo hteo da Indijci dobiju viša prava od lokalnih crnaca.

3. Napisao je nekoliko pisama Hitleru i sva su ona počinjala rečima “Dragi prijatelju…”

Gandi ili je bio neverovatno ljubazan prema svima ili samo prema Hitleru, jer mu je u dva pisma pisao rečima “Dragi prijatelju…”

Međutim, pismo se nastavlja rečima “ne smunjam u vašu hrabrost ili odanost svojoj otadžbini, niti verujem da ste vi čudovište koje opisuju vaši protivnici…”

4. Imao je i divne reči o Musoliniju

Gandi je nalazio divne reči i za Musolinija kojeg je nazivao “jednim od velikih državnika našeg vremena”, tvrdi biograf i pisac Romen Hejz.

“Mnoge od njegovih reformi me privlače. Izgleda da je naučio mnogo za seljačku klasu. Priznajem da je tu gvozdene ruke. Ali kako je nasilje osnov zapadnog društva, Musolinijeve reforme zaslužuju nepristrasno proučavanje,” rekao je Gandi.

5. Njegova ishrana je bila veoma bizarna

Iako je poznato da je Gandi bio vegetarijanac, te da je gladovao po 21 dan, ipak veći deo svog života Mahatma se ograničavao samo na orašaste plodove, žitarice, voće i povrće – ali u minimalnim količinama.

Pošto mu je zdravlje bilo narušeno do te mere da su mu zubi ispadali, njegovi lekari su uspeli da ga nagovore da popije malo mleka, ali Gandi je bio ubeđen da sme da pije samo kozije mleko.

Čak je sa sobom vodio jednu kozu, da bude siguran da će baš od nje da dobije mleko, a ne od neke druge životinje.

Jedini razlog zašto je bio opsednut vegetarijanstvom je taj što je verovao da će mu ono pomoći u podsticanju sek*ualnih nagona.

6. Zbog dijete koju je praktikovao satima nije mogao da izađe iz toaleta

Dok je satima boravio u kupatilu, tražio je da mu društvo pravi jedna ili više ženskih osoba, piše u biografiji Džeda Adamsa iz 2010. godine.

7. Svakodnevno je klistirao sebe i svoje mlade saputnice

Gandi je često sebe klistirao i po dva puta dnevno. A od svojih mladih saputnica je očekivao isto.

8. Veruje se da je očekivao sek*ualne usluge od žena sa kojima je putovao

Gandi je stalno uz sebe držao po dve mlade devojke koje su mu pomagale da hoda. Zvao ih je “štapovima za hodanje”. One su se kupale zajedno sa njim, a često je znao da ih pita “da li su dobro isprale creva”, pritom misleći na klistir.

Da stvari budu još gore, smatra se da su ove tinejdžerke bile primorane da budu uz Gandija.

Prema biografima, Gandi je prvi put jednu od tih žena upoznao kada je ona imala samo 6 godina. Njena majka ju je dovela kod njega. Gandi je tada zamolio njenu majku da mu pokloni dete.

9. Redovno su ga masirale devojke dok je on bio nag

Gandi je pored zahteva za kupanjem i pražnjenjem creva, upražnjavao i masaže. Naime, dok je bio go, tražio je da ga masiraju mlade devojke. Zahtevao je da ga masiraju uljem slačice i sokom od limete.

10. Terao je mlade devojke da gole spavaju pored njega kako bi testirao svoju čednost.

Gandi je sebe stavljao “na slatke muke” tražeći da pored njega spavaju gole devojke. Naime, on je shvatio da ne može služiti narodu sve dok ga izjeda požuda. Od tridesete godine je odlučio da se zavetuje na čednost. Stoga je često sebe testirao na ove čudne načine.

11. Sa njim u krevetu je spavala i njegova unuka i to gola

Godinu dana pre smrti, 77-godišnji Gandi je izbacio tada 33-godišnju ženu (koju je dobio na poklon od njene majke dok je bila dete) iz svog kreveta i naklonost dao mladoj Manu, koja je imala 18 godina i bila njegova unuka!

Gandi je go spavao pored svoje gole unuke u cilju da testira svoju čednost.

U isto vreme, on je tražio da sa njim u krevetu spava Abhu, 18-godišnja žena njegovog unuka.

Dok je okolo pričao ko sve spava u njegovom krevetu, ljudi su mu tražili da skloni devojke iz svog kreveta. On je to odbijao, ali pošto je nekoliko bliskih saradnika otišlo od njega upravo zbog toga, on je popustio.

Ipak, on je od Manu, njegove unuke tražio da svetu ispriča o njegovom podvigu i “mučeničkom” načinu života i to nakon njegove smrti, ali porodica je Manu stavila do znanja da mora da ćuti.

12. Izvodio je sek*ualne eksperimente sa dečacima i devojčicama u svojim odajama

Iako muževima i ženama nije bilo dozvoljeno da spavaju unutar njegovih odaja, dečacima i devojčicama je to dozvoljavao, ali pod njegovim budnim okom.

Prvo bi se okupali zajedno: “Poslao sam dečake za koje se zna da su nestašni i nevine devojke da se kupaju zajedno u isto vreme,” rekao je Gandi.

Zatim bi spavali u krevetima veoma blizu jedni drugima, a Gandi je često bio tu da stražari kao “pas čuvar”.

Ako bi dečak ili devojčica podlegli iskušenju kojem je i sam Gandi odolevao, on bi ih kaznio.

13. Imao je intimne odnose sa mnogim ženama, osim sa svojom ženom

Iako se Gandi oženio Katurbom Kapadijom još dok su bili tinejdžeri, ostali su zajedno tokom celog života. Ipak, Gandi nikad nije imao intimne odnose sa njom.

14. O svojoj ženi je govorio samo najgore

Gandi je smatrao da njegova žena nikad nije bila na istom duhovnom putu kao on.

“Jednostavno ne mogu da podnesem da vidim njeno lice. Izraz njenog lica je poput krotke krave i ona često radi ono što i krava povremeno čini – na svoj glupi način nešto nam govori.”

15. Smatra se da je Gandi verovatno odgovoran za smrt svoje žene

Gandi je celibat, siromaštvo i post nametnuo celoj svojoj porodici. Po svemu sudeći siromaštvo je to što je nagrizlo zdravlje njegovoj ženi. Početkom 1944. godine je podlegla usled upale pluća. Gandi je tada odbio da joj se da “vanzemaljski lek” tj. penicilin.

Nedugo potom i sam Gandi je oboleo od malarije, ali je tada dozvolio lekarima da mu ubrizgaju lek i spasu mu život.

16. Gandijevi stavovi su bili šokantno se*sistički

On je verovao da je “menstruacija manifestacija izobličenja ženske duše njenom seksualnošću; tvrdio je da žena treba da bude odgovorna za seksualni napad koji je izvršen nad njom; tvrdio je da očevi treba da ubiju ćerke ako ih je neko zlostavljao, a sve kako bi spasili porodičnu čast; žene koje su koristile kontracepciju proglasio je kurvama…”, tvrdio je Gardijan.

Top 10 porodica koje su neizbrisivo uticale na oblikovanje istorije sveta

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link