Magazin

Majka troje dece otkrila kako je mesečne troškove sa 1.2000 “sasekla” na 440 evra

stednja
Foto: Unsplash

Majka troje dece iz Nemačke je medije je otkrila kako je promenila svoj život nakon što je uvela jedinstvenu metodu štednje. Mesečne troškove uspela je da smanji s 1.200 evra na samo 440 evra.

Kako je ispričala, 2019. godina bila je prekretnica u njenoj porodici.

– U to vreme sam radila honorarno u fitnes studiju, držala kurseve i pisala ugovore. Ali onda su teretane morale da se zatvore zbog pandemije koronavirusa – prisetila se.

– Imala sam malu krizu. Osećala sam se kao da gubim kontrolu. Sve je bilo tako lepo. Imali smo troje dece, suprug je imao posao, a i ja i sve je bilo dobro.

– Stvarno sam osećala da moram da zadržim kontrolu. I odlučila sam da ćemo sada štedeti i kad sve ovo završi, moći ćemo da iskoristimo novac – objasnila je.

Osim toga, htela je da nadoknadi manjak prihoda kako porodične finansije ne bi zapale u probleme, prenosi Fenix magazin.

Metoda spiskova pokazala se uspešnom

– Već smo imali grubu pretpostavku o našim troškovima. Ali, htela sam tačno da znam.

Tako je majka troje dece napravila Excel tabele, retroaktivno navela sve troškove, velike i male – i otkrila nešto zapanjujuće.

– Troškovi u diskontu, kafa za poneti na benzinskoj pumpi, poseta restoranu. Uz sve ove fleksibilne troškove, jasno je da i sitni troškovi prave haos.

Na te male nabavke i namirnice trošila je do 1.200 evra mesečno, a kako bi se oslobodila brojnih impulsivnih kupovina, počela je da sastavlja spiskove – za svaku nedelju po jedan.

– Redovno sam razmišljala o tome što nam treba. Brašno, testenina, paradajz iz konzerve, zobene pahuljice, sve te klasike koje uvek imate u kući – opisuje.

Sa spiskovima koje pravi, planira nedele i mesece unapred – i vidi da bi porodica morala da preživi sa samo 440 evra mesečno sa svim tim proizvodima. Ali kako to funkcioniše?

– Početkom meseca idemo u veliku nabavku svih stvari koje su nam potrebne za mesec dana. Bio je to izazov za petoro ljudi – kaže i dodaje da na ovu kupovinu potroši oko 120 evra.

Ipak, postoji prostor za spontani dodatak ako deca žele posebne žitarice ili neki začin.

– Pravimo manje spiskove za sledeće nedelje s voćem, povrćem i mlečnim proizvodima – kaže ona i otkriva da te kupovine obično koštaju deset do dvanaest evra.

Napravila je spiskove i za drogerijske proizvode i poklone. To znači da uvek zna koji rođendani dolaze u kojem mesecu, kada treba kupiti nove kozmetičke proizvode i koliko toaletnog papira porodica potroši.

– Danas to više ne radim tako ekstremno, ali je puno pomoglo – kaže ona.

Kad ostane ispod procenjenih 440 evra mesečno, novac takođe prebacuje na štedni račun. Ali čemu sva ta štednja?

Sami spiskovi nisu dovoljni

Početna štednja ove 40-godišnjakinje razvila se u životnu filozofiju. Na svim područjima postavljala je pitanje: Treba li nam ovo zaista?

Za kamper odgovor je bio: ne. Pa ga je prodala. Veliki porodični automobil takođe je morao da ustupi mesto ekonomičnijem modelu.

Uspeh njihove metode štednje ne prolazi nezapaženo. Mnogi prijatelji i rođaci sada od nje traže pomoć.

– Samo me ljuti što nisam ranije počela da štedim – kaže, a ušteđeni novac planira da potroši na putovanja. Kako bi drugi mogli da uče iz njenih uspeha, sada piše vlastiti vodič za štednju.

Živeo je kao siromah i radio poslove koje niko neće, nakon smrti u testamentu je svom gradu ostavio milione

Izvor: Nova

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link