najbolji-trileri-jezivi

Mentalno poremećene ličnosti, serijske ubice i njihove žrtve tema su mnogih književnih i filmskih ostvarenja. Žanr psihološkog trilera svakako je jedan od najomiljenijih među ljubiteljima sedme umetnosti. Misteriozna dešavanja, nerazjašnjena ubistva i potraga za surovim počiniteljima… Nemilosrdni zločinci čije se ludilo nalazi na samoj granici sa genijalnošću, su osnova za stvaranje vrhunske filmske priče. Još ako se zna da su neke od njih vezane za događaje koji su se zaista i desili, napetost kod publike biva još snažnija. Iščekivanje, strah i strepnja postaju sve veći kako se radnja odvija, da bi pred kraj filma dostigli svoj vrhunac, nakon čega sledi rasplet. U svakom slučaju, nema tog gledaoca koga će ovakvi filmovi ostaviti ravnodušnim.

Sa liste psiho trilera teško je napraviti selekciju najboljih filmova, ali ćemo izdvojiti 5 ostvarenja koja nesumnjivo zaslužuju visoke pozicije. I to ne samo u ovom žanru, već i u celokupnoj kinematografiji, uz napomenu da je redosled postavljen hrnološki i ne predstavlja rangiranje.

Psycho, 1960.

Psiho je, slobodno možemo reći, antologija svetske kinematografije. Nastao kao adaptacija istoimenog romana zasnovanog na istinitoj priči, ovaj kultni film govori o umno poremećenom transvestitu i edipovcu Normanu Bejtsu (Entoni Perkins), vlasniku motela i ubici mlade Merion Krejn (Dženet Li). Scena njenog ubistva u kupatilu motelske sobe smatra se jednom od najnapetijih filmskih scena svih vremena. Nakon ubistva Norman gura automobil sa lešom Merion u obližnju močvaru, neznajući da se u njemu nalazi i 40.000 dolara. Te pare je Merion ukrala iz agencije u kojoj je radila, planirajući da sa novcem pobegne u Kaliforniju i otpočne novi život.

Zaplet nastaje kada krene potraga, više za novcem nego za nestalom Merion. Psiho se smatra jednim od najboljih ostvarenja čuvenog Alfreda Hičkoka, koga su upravo napeti trileri i proslavili kao režisera. Glumica Dženet Li dobila je Zlatni globus za sporednu ulogu, a film je imao i četiri nominacije za Oskara.

Rosemary’s Baby, 1968.

Rozmarina beba u režiji Romana Polanskog govori o mladoj domaćici Rozmari Vudhaus (Mija Farou). Ona se sa svojim suprugom Gajem (Džon Kasavetes) upravo doselila u Njojork. Nakon što sazna da je trudna, počinje Rozmarin košmar. Muče je užasni snovi, nekoliko njenih prijatelja umire pod čudnim okolnostima i javaljaju se sve jači bolovi u njenom stomaku. Ubrzo shvata da je žrtva jezive satanističke zavere. Film od samog početka izaziva snažnu napetost kod gledalaca, koja iz minuta u minut postaje sve veća. Scene u filmu su jako uznemirujuće, a note koje ih prate lede krv u žilama. Mnogi kritičari, specijalizovani časopisi i filmofili svrstavaju Rozmarinu bebu među najbolje psihološke trilere i horore svih vremena.

Silence of the Lambs, 1991.

Kad jaganjci utihnu režirao je Džonatan Dem, kao filmsku verziju istoimene knjige Tomasa Harisa. Džodi Foster glumi Klarisu Sterling, mladog FBI agenta, koja odlazi u zatvor kako bi od zatvorenika Hanibala Lektora (Entoni Hopkins). Od njega pokušava da dobije pomoć u rešavanju surovih serijskih ubistava. Inače, i sam Hanibal, psihijatar po struci, je u zatvoru zbog višestrukih ubistava i kanibalizma (Hannibal the cannibal). Vremenom njih dvoje razvijaju specifičan odnos, a obruč oko aktuelnog ubice se polako sužava, pre svega zahvaljujući Hanibalu Lektoru. Ovaj psihološki triler odlično je prihvaćen kod gledalaca i pokupio je brojne nagrade, između ostalog i 5 Oskara. Upravo je onaj za glavnu mušku ulogu pripao upravo maestralnom Entoni Hopkinsu.

Se7en, 1995.

Sedam je, bez ikakve sumnje, jedan od najboljih filmova snimljenih tokom devedestih godina prošlog veka. Film govori o dvojici detektiva, mladom Dejvidu Milsu (Bred Pit) i veteranu pred penzijom Vilijamu Somersetu (Morgan Frimen). Oni pokušavaju da reše slučaj serijskog ubice čiji su smrtonosni rituali vezani za biblijskih sedam grehova. U mračnoj atmosferi, karakterističnoj za većinu filmova režisera Dejvida Finčera, slučaj postaje sve zamršeniji i napetost lagano raste do krajnjih granica. U filmu koji je doživeo veliki uspeh, pored pomenutih Frimana i Pita istaknute role su ostvarili Gvinet Paltrou i Kevin Spejsi.

Shutter Island, 2010.

Zatvoreno ostrvo je priča o detektivima Tediju Danijelsu (Leonardo Di Kaprio) i Čaku Ojlu (Mark Rafalo) koji odlaze u izolovani sanatorijum. Smešten je na jednom ostrvu kako bi ispitali slučaj nestale pacijentkinje Rejčel Solando (Emili Mortimer). Upravnika psihijatrijske bolnice, doktora Džona Kolija glumi Ben Kingsli. Niz misterioznih događaja i zastrašujućih saznanja počeće negativno da deluje na Tedijevu psihu. Ovaj napeti film snimljen je prema istoimenoj knjizi čiji je autor Denis Lehejn. Režiju je potpisao Martin Skorseze.

Pogledajte i najbrutalnije smrti u Igri prestola

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here