Film Lifestyle

Top 5 najjezivijih psiho trilera

Mentalno poremećene ličnosti, serijske ubice i njihove žrtve tema su mnogih književnih i filmskih ostvarenja. Žanr psihološkog trilera svakako je jedan od najomiljenijih među ljubiteljima sedme umetnosti. Misteriozna dešavanja, nerazjašnjena ubistva i potraga za surovim počiniteljima… Nemilosrdni zločinci čije se ludilo nalazi na samoj granici sa genijalnošću, su osnova za stvaranje vrhunske filmske priče. Još ako se zna da su neke od njih vezane za događaje koji su se zaista i desili, napetost kod publike biva još snažnija. Iščekivanje, strah i strepnja postaju sve veći kako se radnja odvija, da bi pred kraj filma dostigli svoj vrhunac, nakon čega sledi rasplet. U svakom slučaju, nema tog gledaoca koga će ovakvi filmovi ostaviti ravnodušnim.

Sa liste psiho trilera teško je napraviti selekciju najboljih filmova, ali ćemo izdvojiti 5 ostvarenja koja nesumnjivo zaslužuju visoke pozicije. I to ne samo u ovom žanru, već i u celokupnoj kinematografiji, uz napomenu da je redosled postavljen hrnološki i ne predstavlja rangiranje.

Psycho, 1960.

Psiho je, slobodno možemo reći, antologija svetske kinematografije. Nastao kao adaptacija istoimenog romana zasnovanog na istinitoj priči, ovaj kultni film govori o umno poremećenom transvestitu i edipovcu Normanu Bejtsu (Entoni Perkins), vlasniku motela i ubici mlade Merion Krejn (Dženet Li). Scena njenog ubistva u kupatilu motelske sobe smatra se jednom od najnapetijih filmskih scena svih vremena. Nakon ubistva Norman gura automobil sa lešom Merion u obližnju močvaru, neznajući da se u njemu nalazi i 40.000 dolara. Te pare je Merion ukrala iz agencije u kojoj je radila, planirajući da sa novcem pobegne u Kaliforniju i otpočne novi život.

Zaplet nastaje kada krene potraga, više za novcem nego za nestalom Merion. Psiho se smatra jednim od najboljih ostvarenja čuvenog Alfreda Hičkoka, koga su upravo napeti trileri i proslavili kao režisera. Glumica Dženet Li dobila je Zlatni globus za sporednu ulogu, a film je imao i četiri nominacije za Oskara.

158 Shares
158 Shares
Share via
Copy link