Magazin

Sve više zanatskih pivara u Srbiji

Proizvodnja zanatskog piva u Srbiji je sve popularnija, a zanatske pivare se sve češće otvaraju. Po rečima sekretara Udruženja za prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbrije Dimitrija Ivanovića, u Srbiji se godišnje proizvede više od 500 miliona litara piva, od kojih se oko 130 miliona litara izveze, dok se u našu zemlju uvozi oko 25 miliona litara, piše Dnevnik.

Poslednjih nekoliko godina slika domaćeg tržišta piva značajno se promenila, odnosno izbor tog pića daleko je veći. Tako se na tržištu mogu naći svetla, tamna, crvena piva, piva s ukusima različitog voća, pa i povrća, drugačija od uobičajenih ukusa tog pića.

Da li je sve više onih koji vole to piće pa se upuštaju u proizvodnju, ili je prosto na tržištu sada takva situacija, teško je reći, ali dok su male zanatske pivare do pre nekoliko godina u Srbiji bile retkost, sada je situacija mnogo drugačija i ponuda zanatskog piva je sve veća, a kako stručnjaci kažu, i bolja.

Ipak, mali proizvođači piva zahvataju oko 1,5 odsto tog tržišta, a kraft piva uglavnom se mogu naći u specijalizovanim prodavnicama, kojih je sve više, kao i u pabovima i kafićima. Treba reći i to da se piva domaćih malih pivara, osim u Srbiji, plasiraju i na mnogim drugim tržištima – od Evrope do Južne Amerike.

Da otvaranje malih zanatskih pivara doživljava veliku ekspanziju potvrđuje i Ivanović, ukazujući na to da je mnogo zainteresovanih da krenu u taj posao.

Bačvani su stare pivopije: U Vojvodini se uživalo u pivu pre 4.500 godina

Izvor: Dnevnik

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku