Svet Vesti

Pivska stranka izlazi na izbore za parlament: “Naša čaša je polupuna i neprestano u nju kaplje”

pivo pab
Foto: Pixabay/453169

Austrijska Pivska stranka učestvovaće na ovogodišnjim parlamentarnim izborima iako je još daleko od dovoljnog budžeta, rekao je 30. aprila njen čelnik.

Stranka, koju je uglavnom iz šale 2015. osnovao lekar i rok muzičar Dominik Vlazni, sad predstavlja stvarnu pretnju da otme deo glasova drugim strankama, posebno onih takođe na levici, u trenutku kada krajnja desnica ima vođstvo u anketama.

– Da, Pivska stranka kandidovaće se na nadolazećim parlamentarnim izborima. Podrška koju smo dobili je ogromna. To nas motiviše da idemo dalje – rekao je Vlazni (37) u izjavi za medije.

U januaru je rekao da će kandidovanje na izborima zavisiti od toga da li će imati dovoljno novca. Danas je priznao da je još daleko od potrebnog budžeta, a izbori bi trebalo da se održe do oktobra.

– Ispunili smo više od polovine našeg cilja finansiranja. Naša čaša je do polapuna, da se tako izrazim, i neprestano u nju kaplje – rekao je Vlazni.

Stranka je učestvovala na poslednjim parlamentarnim izborima 2019. i osigurala samo 0,1 odsto glasova, ali Vlazni je bio treći na predsedničkim izborima 2022. s 8,3 odsto.

Nedavne ankete javnog mnjenja dale su im procenu podrške između pet i sedam odsto. Za ulazak u parlament strankama je potrebno četiri odsto.

Pivska stranka ranije se zalagala za ozbiljna, ali i manje ozbiljna pitanja, od poboljšanja zdravstva do postavljanja javnih fontana piva u Beču.

Za razliku od opuštenog i subverzivnog stila kojim se predstavlja, Vlazni svojim nedavnim nastupima pomno scenski upravlja.

Izvor: Hina

Raj za pivopije: U ovim gradovima Evrope popićete najjeftiniju kriglu piva, košta manje nego kafa u Srbiji

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link