Magazin Svet

Raj za pivopije: U ovim gradovima Evrope popićete najjeftiniju kriglu piva, košta manje nego kafa u Srbiji

cene piva evropa
Foto: Freepik/artursafronovvvv

Nema lepše stvari od putovanja i otkrivanja novih gradova i kultura, a retko ko će na nekom idiličnom mestu odoleti da savršen trenutak “začini” čašom hladnog napitka od hmelja i ječma, koji prosto klizi niz grlo. Međutim, kada govorimo o ceni piva u Evropi, postoji ogromna razlika, u zavisnosti u kojoj zemlji se nalazite.

Neke destinacije će oduševiti pivopije, jer će omiljeni ledeni napitak moći da popiju u pabu za samo jedan evro, ali na mnogim mestima ćete morati duboko kopate po novčaniku, kada budete plaćali ceh.

Sledi spisak država u kojima se služi najjeftinije, ali i najskuplje pivo na Starom kontinentu.

Minsk – raj za pivopije

Poznati turistički vebsajt OMIO nedavno je objavio rezultate velike ankete, u kojoj su analizirali cene krigle piva (pola litre) u gradovima širom Evrope, a rezultati su pokazali da je najpovoljnije mesto za ispijanje piva Minsk.

minsk belorusija
Foto: Pixabay/Zdeněk Fekar

U glavnom gradu Belorusije pola litre će vas koštati samo 1,05 evra, što je znatno manje od, na primer, flaše soka ili espresa, u našim kafićima.

Kišinjev u Moldaviji je na drugom mestu, a tamo će vas krigla piva koštati samo 1,30 evra, dok treće mesto zauzima Baku u Azerbejdžanu sa cenom od 1,35 evra, piše Putnikofer.hr.

U glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, za pivo ćete izdvojiti 1,69 evra, u Jerevanu, a u Jermeniji 1,83 evra.

pivo pab
Foto: Pixabay/453169

Pivopije u  Bugarskoj će u Sofiji za pola litre piva izdvojiti 1,94 evra, baš kao i u Skoplju, u Prištini košta 2 evra, u Sarajevu 2,04 evra, a deseto mesto na listu je zauzeo Prag, sa cenom od 2,17 evra.

Za najskuplju pintu skoknite do Islanda

Sa druge strane, ako želite da uživate u omiljenom piću od hmelja u glavnom gradu Islanda, za to zadovoljstvo moraćete da izdvojite čak 10,05 evra.

rejkjavik island
Foto: Freepik/robingileo

Ništa bolja cena nije ni u Oslu, gde ćete pola litra platiti 9,49 evra, kao ni u Helsinkiju gde će vas koštati 7,98 evra.

Na lisiti najskupljih gradova za pivopije našli su se i London (7,58 evra), Monako (7,48 evra), Kopenhagen (7,36 evra), Pariz (6,98 evra), Bern (6,71 evra), Stokholm (6,59 evra) i Dablin (6,49 evra).

Izvor: Putnikofer.hr

Pab svakog gosta časti besplatnim pivom, ukoliko uspe da dopešači do njega (FOTO, VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link