Magazin Putovanja

Zagreb je najbolji turistički grad u Evropi, a Beč i Barselona najgori, prema odnosu cene i kvaliteta

zagreb
Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Kompanija za analizu turističkih podataka Mabrian svake godine pa i ove pravi listu 14 najboljih gradova po pitanju cene i kvaliteta usluga koje nude.

Na vrhu liste ovog juna našao se Zagreb koji je ocenjen kao destinacija koja ja najlošije pozicioniran „kada su u pitanju avio veze“ ali je bez obzira na to ostao prvi na listi jer nudi veoma konkurentnu cenu smeštaja u odnosu na druge analizirane destinacije“.

Upravo to je bio razlog sveopšteg zadovoljstva turista pa da hrvatsku prestonicu ocene poželjnijom destinacijom nego London i Pariz koji nemaju baš nikakav problem sa avio vezama. Oni su kažnjeni su zbog veoma visokih cena hotelskog smeštaja.

pariz saobracaj
Foto: Saobraćaj oko Trijumfalne kapije u Parizu

Dubrovnik, primorski grad na jugu Hrvatske, zauzeo je deveto. mesto među 14 gradova.

„Dubrovnik je među destinacijama sa najvećim stepenom zadovoljstva među analiziranim destinacijama, međutim, prosečna cena hotela je veoma visoka, a povezanost vazdušnim saobraćajem ograničena, što ga svrstava na deveto mesto“, navode iz kompanije Mabrian, prenosi Index.hr

Najbolje turističke gradove, kada se uzme u obzir kvaliteta naspram cene, rangirala je ovim redom: Zagreb (Hrvatska), Atina (Grčka), Ljubljana (Slovenija), Rim (Italija), Beč (Austrija), Lisabon (Portugal), Madrid (Španija), Milano (Italija), Dubrovnik (Hrvatska), Berlin (Nemačka), Amsterdam (Holandija), Pariz (Francuska), Barselona (Španija) i London (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Dubrovnik i Lisabon najbezbedniji

U istoj studiji, indeks percepcije bezbednosti pokazao je da su se u junu posetioci osećali najbezbednije u Dubrovniku i Lisabonu, a zatim u Milanu i Madridu. Na dnu su Berlin, Barselona i Beč.

dubrovnik1
Dubrovnik

„Postoji rastući trend potražnje za manje gužvama i autentičnijim destinacijama“, rekao je Carlos Cendra, direktor Mabrianovog odeljenja za prodaju i marketing.

„Iz tog razloga su zemlje poput Hrvatske i Slovenije, sa svojim glavnim gradovima, visoko cenjene destinacije. Imaju balans između sigurnosti, raznovrsnosti aktivnosti i atraktivnih prosečnih cena“, dodao je on.

Izvor: Danas

Hrvatski portal proglasio Novi Sad za hit destinaciju leta, otkrijte zašto (FOTO, VIDEO)

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

21 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap