Magazin

Mapa „novih svetskih čuda“ i destinacija koje se najviše pretražuju na internetu u poslednjih 5 godina

1695672078-rio-de-zaneiro-hrist-statua-1536x963
Foto: Raphael Nogueira/Unsplash

Srećnicima koji imaju sredstava da obilaze najpopularnije svetske turističke destinacije ovaj spisak bi mogao umnogome pomoći da naprave svoju mapu putovanja u narednom periodu.

Osiguravajuća kuća „All Clear“ iz Velike Britanije objavila je mapu sveta na kojoj se umesto imena zemlje navodi turistička destinacija za koju su gosti iz inostranstva tu najviše zainteresovani.

Mapa je generisana na osnovu podataka sa Vikipedije, odnosno one destinacije koju su turisti (trenutni i budući) u jednoj zemlji najviše pretraživali na ovoj onlajn enciklopediji poslednjih pet godina.

Sedam najtraženijih nazvali su „novim svetskim čudima“, a u pitanju su:

  • Tadž Mahal (Indija) – 28,601,383 pregleda
  • Burdž Halifa (Ujedinjeni Arapski Emirati) – 23,423,701 pregleda
  • Everest (Nepal) – 22,066,676 pregleda
  • Kip slobode (SAD) – 19,851,871 pregleda
  • Kineski zid (Kina) – 17,405,607 pregleda
  • Ajfelova kula (Francuska) – 17,316,414 pregleda
  • Maču Pikču (Peru) – 14,229,131 pregleda
1695671365-veliki-kineski-zid-900x600
Foto: William Olivieri on Unsplash

Kada je o Srbiji, turisti su na Vikipediji najviše pretraživali Hram Svetog Save, prema podacima koje dostavlja ovaj sajt.

U BiH pažnju je odneo Stari most u Mostaru, dok Crna Gora i Hrvatska privlače prirodnim lepotama – Bokokotorskim zalivom, odnosno Plitvičkim jezerima.

U Severnoj Makedoniji najviše turista naći ćete u Ohridu, a u Albaniji u Draču, tvrde oni.

Međutim, posle Ajfelove kule u Evropi razumnjivo najveću pažnju privlače Sagrada Familia, impresivne Moherske litice u Irskoj i antički dragulji – Koloseum u Rimu i Akropolj u Atini.

U Severnoj i Centralnoj Americi istakli su se Nijagarini vodopadi (Kanada), odnosno majanska piramida Čičen Ica (Meksiko).

Južnije, džinovska statua Isusa Hrista nad Rio de Žaneirom privlači sve poglede, a tu je i Izgubljeni grad u Kolumbiji, sa oko 720.000 ljudi koji su bili zainteresovani da ga vide.

Južna Amerika popularna je i po svojim vodopadima, tačnije Anđeoskom vodopadu u Venecueli i Iguasu vodopadu u Argentini, prenosi N1.

Turisti su izgleda saglasni sa piscem Radjardom Kiplingom koji je fjord Milford Saund nazvao „osmim čudom sveta“, jer to je upravo destinacija na koju najviše hrle na Novom Zelandu.

Među „sedam novih svetskih čuda“ četiri su u Aziji, a osim njih izdvajaju se i „najveće vodno selo“, Kampong Ajer, u Bruneju, a potom i Sokotra arhipelag u Jemenu.

Viktoriji vodopadi u Zimbabveu, Kilimandžaro u Tanzaniji i Nacionalni park Kruger najviše interesovanja bude u Africi, tvrdi ovaj sajt.

Samu mapu turističkih destinacija i najčešće izbore putnika u skoro svim zemljama sveta pogledajte ovde.

Top 3 najjeftinije svetske destinacije iz iskustva popularnih digitalnih nomada iz Novog Sada

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link