Magazin Srbija

Deca ne smeju napolje iz vrtića, a prečišćivači vazduha crkavaju od zagađenja (VIDEO)

Zagađenje Smog magla
Foto: Luftika

Mediji i ekološka udruženja upozoravaju na enormno zagađenje vazduha u Srbiji – brojni građani se žale na respiratorne tegobe, hroničnim bolesnicima se savetuje da ne provode previše vremena napolju, a Beograd već danima ne silazi sa liste najzagađenijih gradova sveta.

Novi Sad i drugi veći gradovi ga prate u stopu, a iako je magla uobičajena za ovaj period godine, mnogi se žale da mogu da „vide“ vazduh i da ima izuzetno neprijatan miris.

Upozorenje vrtićima da ne izvode mališane napolje

Da je đavo odneo šalu i da se ne nalazimo u ludilu ekstremne hipohondrije pokazuje i dopis koji je zaposlenima poslao direktor jedne beogradske predškolske ustanove, u kojem se savetuje da ne izvode mališane napolje.

„Molim vas da ne izvodite decu napolje usled velikog zagađenja vazduha. Napominjem da pratite preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje i blagovremeno se informišete o stanju zagađenosti vazduha preko Gradskog zavoda za javno zdravlje Beoeko servis“, stoji u dopisu koji je objavljen na Instagram stranici Eko straža.

Upozorenje vrtići
Foto: Instagram / ekostraza

Pričišćivač vazduha prestao da radi od količine otrova

Jedan od načina na koje se građani bore sa ovom pošasti, pošto nadležni iz vlasti uglavnom ne reaguju, uveravajući nas da je sve u granicama normale ili dozvoljenih odstupanja, je kupovina prečistača za vazduh, koja je u velikom porastu.

Međutim, očito da je problem zagađenja itekako stvaran, u šta se uverila i Katarina iz Beograda, kojoj je praktično nov prečistač preko noći prestao da radi od silne količine otrova.

– Juče sam se vratila s Kosmaja, usisala, očistila kuću, uključila prečišćivač i pošto obično piše pet tih jedinica, bilo je oko 40, 50 celu noć. Jutros sam ga prebacila u dnevnu sobu i odjednom je prestao da radi, kao da je eksplodirao od otrova – priča Katarina, a prenosi Nova.

@nova.rs_portal

ŠTA TO UDIŠEMO?! #fyp #foryou #fypsrb #zagadjenjevazduha #tiktoksrbija #srbija #vazduh #zagadjenje

♬ original sound – Nova.rs

– Aparat je star oko osam meseci i pritom je poznata marka, ne verujem da je tek tako mogao da crkne, znam samo da je preotrovan vazduh – objašnjava ona.

Međutim, u toku dana je proradio i krenuo da pokazuje velike količine otrovnih čestica, iako prozori nisu bili otvoreni.

Protest za bezopasan vazduh

Vlasti se već godinama prave slepe i gluve za ovaj ozbiljan ekološki problem, koji evidentno ugrožava zdravlje svih građana Srbije, izdajući povremeno samo šture preporuke da ne provodimo previše vremena napolju.

Upravo iz tih razloga ekološke organizacije pozivaju na „protest za bezopasan vazduh“, koji će se održati u nedelju, 13. novembra na Andrićevom vencu u Beogradu, sa početkom u 12 časova.

„Nemamo vremena za gubljenje, vreme je za delovanje. Ugroženo nam je zdravlje, nas i naših najbližih.

Vrlo je jednostavno, državu moramo da nateramo da već jednom preuzme odgovornost za ekološki genocid nad svojim narodom.

Oteli su nam vazduh, oteli su nam institucije, oteli su nam državu. Hoćemo da živimo u zemlji koja štiti narod od trovača, a ne obrnuto. Srbija je ekološka crna tačka Evrope, a cena se plaća zdravljem.

Dođite na Andrićev Venac u nedelju u 13.11. U 12h i povedite koga možete“, navodi se u pozivu na protest, koji potpisuje Eko straža Novi Sad.

Izvori: Nova, Instagram / ekostraza, Instagram / ekostraza_ns

Zastrašujuće zagađenje i crne čestice u vazduhu – mesto zločina: Beograd, Voždovac (FOTO)

59 Shares
Share via
Copy link