Magazin Novi Sad

UPOZORENJE: Sinoć u Novom Sadu izmereno ekstremno zagađenje vazduha, ne otvarajte prozore

novi sad
Foto: Tanjug (Jaroslav Pap)

Prema podacima sa mernih stanica, sinoć je na teritoriji čitavog Novog Sada vazduh bio ekstremnog zagađen kancerogenim česticama.

Uznemireni građani su delili fotografije izmerenog zagađenja dok nadležni nisu reagovali ni saopštenjem.

U ovakvim situacijama, kada je zagađenje opasno po život ne treba izlatiti napolje, baviti se fizilčkom aktivnošču i provertravati prostorije jer je to opasno po život.

Eko straža Novi Sad apelovala je na sugrađane da ne izlaze napolje i obavezno zatvore prozore.

“Isuviše skupo plaćamo nesprovođenje konkretnih mera; plaćamo udisanjem vazduha prepunog PM čestica. PM čestice sadrže veliku količinu teških metala i kancerogenih jedinjenja; među kojima su PAH jedinjenja”, objavila je Eko Straža NS.

Šta su PAH jedninjena

PAH jedinjenja su policiklična aromatična jedinjenja, izuzetno toksična, koja nastaju nepotpunim sagorevanjem i oslobađaju se prilikom industrijskih procesa, gorenjem guma, kablova, plastike, gorenja deponija.

Najtoksičnije jedinjenje iz ove grupe je benzo(a)piren.

Prema „Izveštaju o zdravstvenom stanju stanovništva Novog Sada“ koncetracija benzopirena u PM česticama u Novom Sadu je u 2019.godini bila povećana za 100,4%.

Na protestu za bezopasan vazduh, održanom u nedelju, dr Marijana Matejić- Spasić je rekla da benzopiren ima kancerogeno dejstvo.

Šta je benzopiren?

On je najznačajniji predstavnik PAH jedinjenja Evropska i američka agencija za zaštitu životne sredine su sastavile listu prioritenih polutanata; na ovoj listi se našlo čak 16 PAH-ova i među njima benzopiren.

Smatra se najtoksičnijm jedinjenjem iz ove grupe jedinjenja.

EPA (Američka agencija za zaštitu životne sredine) označila ga je kao jedinjenje koje ima potencijalno kancerogeno dejstvo na ljude.

Eko straža upozorava da problem sa benzopirenom imamo i u 2020.godini; izveštaj SEPA za 2020.godinu kaže da je prekoračenje srednje godišnje vrednosti benzo(a)pirena zabeleženo na stanici u Kaću.

Dozvoljena vrednost je 1 ng/m3, u Kaću je izmereno 2 ng/m3. Najveća dnevna izmerena vrednost na ovoj stranici iznosila je 19,53 ng/m3. Ispred su samo Užice i Valjevo.

Na stanicama u Rumenačkoj, „Dečje selo“ i „Vodovod i kanalizacija“, izmerena je srednja godišnja vrednost koja je tačno na granici i iznosi 1 ng/m3.

Najveća koncentracija PM10 čestica sinoć je izmerena u Kamenici; čak 14 puta veća od maksimalno preporučene od strane SZO.

Kamenica je takođe „šampion“ kada govorimo o PM 2.5 čestica; 18,8 puta trenutna koncetracija je veća od maksimalno preporučene od strane SZO.

Futog prati u stopu Kamenicu; u ostalim delovima grada vazduh takođe prekomerno zagađen i svrstava se u kategorije loš ili veoma loš.

Za ovo vreme na društvenim mrežama kruži sponzorisana objava stranice „Zelena stolica“ da je vazduh u Novom Sadu čist i da je prve kategorije kvaliteta.

Ovim putem obaveštavamo gradske vlasti i „Zelenu stolicu“ da i oni dišu ove enormne koncetracije PM čestica; sponzorisane i obmanjujuće objave nikoga ne spašavaju od udisanja ovako zagađenog vazduha.

Izvor: Eko Straža NS

Nastavlja se borba za čist vazduh  održani protesti u Novom Sadu i Kragujevcu

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

201 Shares
201 Shares
Share via
Copy link