Magazin Srbija

Nastavlja se borba za čist vazduh – održani protesti u Novom Sadu i Kragujevcu

protesti za bezopasan vazduh
Foto: Eko straža NS

U nedelju 12. decembra, u Novom Sadu je održan protest za bezopasan vazduh u organizaciji Eko straže Novi Sad. U isto vreme, po prvi put, na inicijativu Eko straže održan je protest za bezopasan vazuh u Kragujevcu u organizaciji Ekološkog udruženja Kragujevac.

Na protestu u Novom Sadu je prisutnima najpre predstavljena osnovna problematika aerozagađenja a organizatori ističu da se pored kijameta na kojem su jedva držali kišobrane pojavilo tridesetak ljudi.

Na protestu su govorile Nina Ciganović i dr Marijana Matejić-Spasić.

Glavni zahtev protesta odnosi se na sprovođenje hitnih mera radi zaštite najmlađih od aerozagađenja; uvođenje prečišćivača i praćenja EU AQI indeksa za čiju upotrebu je Evropska Agencija za zaštitu životne sredine izdala preporuku.

Jedan od najvećih zagađivača u Novom Sadu je TE TO. Njena optimizacija je predviđena Planom o kvalitetu vazduha, ali u izveštaju o sprovedenim merama, ne navodi se da je sprovedena.

Takođe iz Eko straže Novi Sad ističu ogroman problem individualnih ložišta koja predstavljaju odraz energetskog siromaštva koje nas pogađa i koje je sve veće kako je životni standard niži.

U nedelju su Kragujevčani po prvi put održali protest u organizaciji Ekološkog udruženja Kragujevac.

Kako je najavljeno cilj protesta je upoznavanje građana sa temama zagađenja vazduha u gradovima, zaštita reka i jezera Kragujevca i eksploatacija litijuma u Srbiji u nameri da se Kragujevac aktivno uključi u pružanju podrške i pomoći ljudima i mestima koji su tim problemima pogođeni.

Na protestu u Kragujevcu su se obratili Dejan Milošević – Prviprvinaskali.com, Bojan Simišić – Eko straža. Marija Simić Savić – Ekomar,Marica Živanović Poljo – Neko brine za Levač, Savez ekoloških organizacija Srbije – SEOS i dr Dragana Đorđević – Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Poslušajte govor profesoreke Đorđević koja navodi da se u Srbiji planiraju 72 nova rudnika.

Gradske vlasti tvrde da Novosađani udišu čist vazduh kao na Kopaoniku

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

44 Shares
Share via
Copy link