Lifestyle Recepti

3 začinske biljke za uzgoj u saksiji: Uspevaju i apsolutnim početnicima (Video)

Začinsko bilje na terasi

Mnogi su tokom karantinskih dana otkrili skrivene talente i stvorili nove hobije. Jedno od njih je i baštovanstvo.

Ukoliko još uvek niste pronašli novu zanimaciju i osećate da niste ništa korisno uradili u vremenu izolacije od koroanvirusa, ne očajavajte. Za uzgoj biljaka nikada nije kasno, a uz ovo uputstvo videćete da nije mnogo ni teško.

Pripremili smo malo uputstvo za tri vrste začinskih biljaka koje bez mnogo muke možete negovati u saksijama, na terasi ili prozoru.

Rasad

Ove biljke možete uzgojiti iz semena, ali pošto je ovo uputstvo za apsolutne amatere, onda predlažemo jednostavniji način.

Iskoristite naredne dane da posetite pijacu i kupite rasad (mladu biljku) za vaš budući mirisni i korisni vrt.

Potrebno je da kupite nanu, ruzmarin i origano. Obično ih prodaju ulični prodavci, mimo tezgi, na samom ulazu u pijace, ali ih u ponudi često imaju i cvećari na svojim stalnim tezgama, među sezonskim i rezanim cvećem.

Kupite i zemlju bogatu humusom, kao i saksije koje su malo veće od onih u kojima se nalazi rasad.

Sve nedoumice i sumnje otkloniće prodavac, tako da ne oklevajte sa pitanjima.

Odgovarajuće mesto u stanu

Potrebno je da pronađete mesto u stanu ili kući koje nije izloženo direktnim sunčevim zracima, ali je veoma osvetljeno.

Ukoliko i ima direktne sunčeve svetlosti, gledajte da to ne bude u najtoplijem delu dana.

Svetla terasa je najbolji izbor, ali ove biljke možete gajiti i na prozoru, ukoliko on ispunjava uslove – mnogo svetlosti, ali bez direktnih sunčevih zraka.

Nana

Nana je vrlo korisna biljka. Koristi se kao začin kako u slanim, tako i u slatkim jelima. Odličan je izbor za soseve uz pečeno crveno meso. Mada, najčešće se koristi kao tajni sastojak u osvažavajućim letnjim napicima, smutijima i domaćem sladoledu. Tu je i čuveni čaj od nane, koji možete dobiti sušenjem listova iz sopstvenog uzgoja, sa terase.

Kada donesete kući mladu biljku sa pijace, potrebno je da je presadite u veću saksiju. Napunite zemljom novu saksiju i napravite rupu. Izvadite biljku iz male saksije u kojoj ste je kupili i zajedno sa postojećom zemljom je smestite u novu saksiju. Pričvrstite rukama i obilno zalijte.

To je sve!

Vodite računa da zemlja stalno bude vlažna, ne i potpuno mokra. U zavisnosti od toplote i osvetljenosti prostora zalivaćete je jednom dnevno ili jednom u dva tri dana, u najtoplijem delu godine.

Tokom zime i jeseni biće dovoljno zalivanje jednom nedeljno.

Kada se nana dovoljno razbokori i raširi, možete je lako i rasaditi. Dovoljno je da otkinete grančicu biljke i posadite u novu zemlju, koju ćete redovno zalivati. Postupak je vrlo jednostavan, a na ovaj način možete napraviti i poklon dragim prijateljima.

Uputstvo za rasad nane, pogledajte u videu ispod.

 

Ruzmarin

Ruzmarin. osim što je koristan je i vrlo dekorativan u stanovima i na terasi. Njegov miris je vrlo intenzivan i sigurno će se osetiti u prostoru u kom se uzgaja.

Ima lekovito dejstvo i odlično se slaže uz meso, potaž čorbe i ribu.

Vrlo je jednostavan za uzgoj. Za razliku od nane, ne traži mnogo vode, tako da je leti na toplim i svetlim terasama dovoljno da ga zalivate dva puta nedeljno.

Potrebno je povremeno orezivanje, ali to nije zahtevan proces. Dovoljno je odseći suve delove biljke.

Presađivanje se radi na isti način kao i nana – biljka se izvadi iz male plastične saksije u kojoj ste ga kupili i smesti u nešto veću saksiju sa humusom.

Origano

Origano je jedan od najčešće korišćenih začina u odomaćenim italijanskim specijalitetima – pica, paste, salate.

Intenzivnog je mirisa i jedinstvenog ukusa, a uz to je i vrlo dekorativan i jednostavan za uzgoj. Jednostavno se uzgaja. Voli svetlo i suvlju, rastresitiju zemlju, tako da ga nemojte mnogo zalivati.

U ishrani se koriste samo listovi.

Uz ove savete imaćete mini vrt na tersi, koji osim što lepo izgleda i miriše, može biti i vrlo koristan. Uživajte u kuvanju uz sveže začine koje ste sami uzgojili.

Zaboravljena srpska jela: Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


25 Shares
Share via
Copy link