Lifestyle

Vaš mali začinski vrt u kuhinji

Prilikom kuvanja uvek je bolje koristiti sveže začinsko bilje. Međutim, sezona uzgajanja bilja na balkonu i u baštama je prošla. Srećom, postoji veliki broj začinskih biljaka koji uspevaju kao kućna biljka. Sve što treba da im pružite jeste dovoljno svetlosti, vode i puno ljubavi.

Osim što će vam kuhinja izgledati mnogo lepše, začinsko bilje biće vam uvek biti pri ruci i nećete morati na brzinu da trknete do supermarketa ili da odustanete od pravljenja nekog jela samo zato što vam fali neki začin.

Začinsko bilje možete posaditi iz semena ili da kupite već izraslu biljku. Supermarketi i pijace nude šarenoliku paletu začinskih biljaka. Ukoliko se odlučite za kupovinu već izraslih, potrebno je da ih presadite, dobro ih zalivate i da ih držite van sunčave svetlosti sve dok ne puste korene.

zacinsko-bilje-sveze
Foto: lecreuset.co.za

Za uzgajanje začina nije potrebno neka veliko znanje iz baštovanstva, te njih mogu uzgajati i početnici. Odaberite prostoriju sa temperaturom između 19-22 Celziusovih stepeni i sa dobrim strujanjem vazduha. Ukoliko se odlučite da vaše biljke poređate na prozor, ne zaboravite da predeo pored prozora može biti previše hladan.

Začine možete posaditi odvojeno, ali ih i u većoj saksiji možete kombinovati. Bitno je da saksije imaju rupe za drenažu. Veličina saksije takođe igra važnu ulogu – što veća saksija, veći prostor, veća biljka.

Zalivanje zavisi od veličine i vrste biljke kao i od doba godine. Za većinu začinskih biljaka bitno je da zemlja ostane vlažna. Najbolji metod za određivanje da li je biljci potrebna voda jeste da uronite prst oko 2 cm u zemlju.

zacinsko-bilje-saksije-zeleno
Foto: wisecrib.com

U kuhinjskom začinskom vrtu najbolje uspevaju bosiljak, origano, ruzmarin, peršun, majčina dušica, žalfija, mirođija i menta. Osim što će vam jelo učiniti ukusnijim, a enterijer lepšim, začinskim biljem će i cela vaša kuhinja izvanredno mirisati.

Pogledajte da li gajite otrovno cveće u vašem domu

Sveže začinsko bilje na dohvat ruke će vam poslužiti i ukoliko želite da se oslobodite neprijatnog zadaha. Otkinite list peršuna ili bosiljka, sažvaćite ga i neprijatnom zadahu recite zbogom.

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

23 Shares
Share via
Copy link