Magazin

Studenti želeli da obnove napuštene seoske škole na Staroj planini, ali Srbija ne da

Prošlogodišnja vest da će studenti arhitekture zajedno sa pokretom Odbranimo reke Stare planine raditi na obnovi napuštenih seoskih škola na Staroj planini oduševila je srpsku javnost.

Ipak, nepunih tri meseca nakon najave radova stižu loše vesti.

Podsećamo, inicijativa za obnovu sela Stare planine je rezultat saradnje studenata i nastavnika Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pokreta Odbranimo reke Stare planine, stanovnika i udruženja staroplaninskih sela. Prošle godine pokrenut je ambiciozan projekat obnove napuštene seoske škole u selu Pakleštica ali od njega očito neće biti ništa.

„Primorani smo da obustavimo projekat jer smo blokirani od strane opštine Pirot koja nije dozvolila mesnoj zajednici korišćenje i renoviranje objekta. Na veliku žalost i razočarenje svih studenata, onemogućen je i blokiran njihov master rad od strane pomenutih opštinskih vlasti, kaže za portal Gradnja Bane Andonović jedan od najaktivnijih učesnika u projektu Stara kao nova.

„Slomljeni smo jer ni sami ne znamo šta dalje da radimo. Obratili smo se skoro svim ministarstvima za koje mislimo da mogu da pomognu.“ – dodaje Andonović.

Master rad, koji je privukao veliku pažnju posetilaca našeg portala, stoga se neće izvoditi, a učesnici su razočarani i zbog još jedne činjenice.

„Najveća nesreća, pored propalog master rada, je i što su nam se za jul mesec najavili studenti i profesori sa ETH iz Ciriha, sa kojima smo uspostavili kontakt zahvaljujući Saši Rančevu doktorantu sa PMF-a iz Niša, koji su želeli da vide to što mi radimo i uspostavimo eventualnu saradnju. Rančev je pored ostalog planirao da testira svoj pilot projekat energetski efikasnog osvetljenja celog sela i objekta škole kao i 1.000 metara staza uz pomoć solarnih panela i LED rasvete.“

Kako navodi Bane Andović, lokalne vlasti im nisu obrazložili svoju odluku bez obzira na to što su im se tri puta obraćali.

Koja budala je naložila izgradnju 850 hidroelektrana na planinskim rekama Srbije?!

498 Shares
498 Shares
Share via
Copy link