Magazin Srbija

Ljubica i Lela oživele srpsko selo i postale zvezde ovog kraja: Zbog njih 2 svi jure u Topli Do (VIDEO)

topli do
Printscreen/Youtube

Osim po mnogobrojnim vodopadima i planinskim vrhovima Topli Do – staroplaninsko selo u razvoju postaje prepoznatljivo i po dve magarice koje polako postaju njegov zaštitni znak – Ljubici i Leli.

One su poklon selu od vlasnika farme magaraca Sergeja Ivanova iz Dimitrovgrada.

Služe za jahanje i druženje sa decom i sve brojnijim turistima i na neki način čuvaju od zaborava ove nekada brojne životinje u selu, kaže za Pirotske vesti istoričar dr Srđan Cvetković.

On je obnovio svoju dedovinu u Toplom Dolu i svaki slobodan vikend i odmore sa porodicom provodi upravo u Toplom Dolu.

– Ideja da dopremimo magrice u selo je bila moja. Smatram da je za razvoj turizma potrebno imati što više autentičnih stvari u selu a to su osim kuća i seoske arhitekture svakako i magarci koji gotovo da izumiru. Ove magarice su se savim odomaćile ovde i ćerka Barbara i druga deca turisti se lepo druže sa njima. Nisu zahtevne. Jako su pitome i same prilaze sa njima – kaže Cvetković.

Objasnio je da oni decu uče jahanju i da su životinje potpuno bezopasne, zapravo daju jedan lep ambijent selu.

– Pošto ja nisam stalno tu nabavio sam sedla i opremu i turisti se mogu javiti kod našeg čuvara Dragana Golubovića Ćite kod kojeg mogu iznajmiti magarice za šetnju i jahanje. Taj projekat smo nazvali Magarent. Sav prihod ide u spremanje hrane za ove dve naše lepotice – dodaje Cvetković, inače i kopredsednik Udruženja Ja volim Topli Do.

Koliko su ovo inteligentne životinje svedoči i snimak koji se proširio društvenim mrežama u kojem magarica koristi alat za kopanje zemlje.

Naime magarica je uzela dečju kanticu za pesak sa njom vrlo precizno i vešto kopa zemlju nakon što je to manje uspešno pokušala nogama.

Medved Marko nakon 20 godina zatočeništva u albanskom restoranu premešten u utočište za životinje

Čitajte Luftiku na Google vestima

50 Shares
Share via
Copy link