Lifestyle

Zablude o negi lica koje mogu da štete vašoj koži

Postoji nebrojano pravila i preporuka na koji način da vodimo računa o koži svog lica, ali postoje i zablude o negi lica koje mogu da štete vašoj koži. Na primer, mnogi su mišljenja da se u slučaju problema sa masnom kožom lice treba umivati sapunom, ali se sa ovom konstatacijom mnogi kozmetolozi sigurno ne bi složili, tvrdeći da bi se tako postigao samo kontraefekat tj. prekomerno lučenje sebuma.

Poput ove, postoje i druge zablude u pogledu nege lica, koje mogu da štete koži, i o kojima ćete detaljnije moći pročitati u nastavku teksta.

1. Nije potrebno koristiti kremu za sunce kada je napolju oblačno

Solarna radijacija je jedan od najvećih uzročnika starenja kože. Čak i kada je napolju oblačno, određeniprocenat radijacije i dalje dospeva do nas, pa čak i kroz staklo ili prozor. I stoga je upravo važno naneti kremu za sunce bilo da je sunčano bilo da je oblačno vreme.

Odaberite kremu sa faktorom ne manjim od 30, i nanesite ne manje od 2 kašičice na lice i vrat. Ne zaboravite da nanesete kremu na svaka 2 sata kada ste napolju.

2. Parabeni mogu da uzrokuju melanom

Nažalost, parabeni su došli na zao glas kada su izašli rezultati nekoliko neproverenih istraživanja, putem medija, kreirajući strah među potrošačima. Paraben se koristi kao prezervativ u kozmetičkoj industriji, koji mogu ponekad da izritiraju kožu, ali se to se dešava u izuzetno malo slučajeva, samo kada su nanete veće količine.

Danas nemamo istraživanje koje bi dovelo u vezu parbenan sa razvojem bolesti. Štaviše bilo je testiranja parabenana, ubrizgavanjem istog u kožu glodara ali nikakvih nus pojava nije bilo.

3. Trebalo bi da koristite samo prirodnu kozmetiku

Stvari stoje zapravo ovako – prirodne komponente su manje predvidive od onih sintetičkih kreiranih u nekoj labaratoriji, barem prema onom što tvrde kozemtolozi i dermatolozi.

Naravno, priordne komponente su ok, i zaista vrede, ali morate biti posebno pažljivi sa istim, a pogotovo kada koristite one najizvornije sastojke u njihovoj najčistijoj formi. U isto vreme, proizvođači sintetičke kozmetike ne žele da rizikuju reputaciju plasiranjem nebezbednog proizvoda na tržište tako da posvećuju dodatno vreme u razvoju proizvoda. Naravno, vaša koža može loše reagovati na neke od komponenti u preparatu, ali to ne znači da je sam preparat loš za sve, već da ste vi alergični na neki od sastojaka.

Kao što smo već napomenuli, mnogo je individualnih faktora kada je korišćenje kozmetike u pitanju, tako da treba uzeti sve aspekte u obzir.

4. Masna koža treba da se isuši, a ne hidrira

Ovo je verovatno jedna od najvećih i najčešćih zabluda. Svi tipovi kože zahtevaju hidriranje i masna koža nije izuzetak. Kada pokušavamo da osušimo kožu uz pomoć alkohola, sapuna ili drugih agresivnih metoda zapravo samo pogoršavamo situaciju. Mast kože sprečava evaporaciju vode, štiti kožu od bakterija i doprinosi obnavljanju iste i generalno gledano uopšte nije toliko loša stvar.

Ljudi koji imaju zamašćenu kožu zapravo kasnije u životu su podložni manjem boranju lica. Kada hidrirate masnu kožu, ne zaboravite da je hidrirate preparatima koji ne sadrže SLS i komedogenički sastav.

5. Tonik za lice je bacanje para

Sve zavisi od vaše kompozicije: Ukoliko brišete lice vitaminiziranom vodom, onda ne očekujte neke preterane rezultate. Na današnjem tržištu postoji mnogo različitih tipova tonika za lice i losiona koji sadrže razne efektivne sastojke. Tonici za lice su dobri za čišćenje kože, ujednačavanje kompleksa kao i hidriranje lica. Dodatno, hidroliti su postali neviđeno popularni u poslednje vreme. Ovo je proizvod namenjen brzom i efektno hidriranju kože lica, a u zavisnosti šta sadrži od sastojaka može imati i snažno anti-upalno dejstvo.

5 saveta za savršenu kožu

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link