Magazin Srbija

Vučić kao brat Si! Srednjoškolci dobijaju predmet o vojsci, a časovi počinju himnom “Bože pravde”

vuhan skola 6
Foto: EPA-EFE

Vlasti u Srbiji imaju novu misiju – jačanje patriotskog duha. Genijalan plan je da se srednjoškolcima ponudi izborni predmet o vojsci, a da ovi časovi počinju svečanim intoniranjem himne “Bože pravde”.

Na ovaj način mladi će se identifikovati sa Srbijom i naučiti da vole svoju zemlju, smatraju u Ministarstvu odbrane.

Časovi počinju himnom, a đaci uče sve o funkcionisanju vojske – predmet “Osnove sistema odbrane Republike Srbije“ novitet je u našim srednjim školama.

Naime, Ministarstvo odbrane, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje nastavu za fakultativni predmet “Osnove sistema odbrane Republike Srbije“, koji je namenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola.

O značaju programskih tema koje taj nastavni predmet obuhvata, ciljevima uvođenja u nastavni program i novitetima nastave na daljinu, u emisiji „Svitanje“ Televizije „Pink“ govorili su savetnica potpredsednika Vlade i ministra odbrane Dunja Simić i potpukovnik Milan Krsmanović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

– Cilj je učenike završnih razreda srednje škole naučiti o osnovnim stvarima o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana, ali ne samo to, već i važnim stvarima koje se tiču tradicije i istorije naše vojske. Ministar Stefanović je naglasio prilikom posete Vojnoj akademiji, kada je prisustvovao snimanju časova na daljinu, da je ovo nešto što će vratiti jedinstvo vojske i naroda, u tom smislu da će naši mladi ponovo steći neka najosnovnija znanja po pitanju vojske – podsetila je Simić.

Časovi će počinjati sa himnom

Simić je rekla da će časovi posvećeni odbrani zemlje počinjati intoniranjem himne Republike Srbije „Bože pravde“, “što ima za cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom”.

Nastava je fakultativnog tipa. Održava se na četiri časa odeljenskih starešina i sastoji se od 11 tema, gde je 10 tema obrađeno teorijski, a jedna tema je praktična.

Ministarstvo odbrane pripremilo je celokupne materijale za izvođenje ove nastave i ponudilo stručnu pomoć za izvođenje nastave.

Krsmanović naglašava da je ovaj predmet važan za učenike završnih razreda srednjih škola, jer oni kao punoletni građani već imaju prava i obaveze prema državi, uvode se u vojnu evidenciju, mogu se opredeliti da upišu Vojnu akademiju, postanu profesionalni vojnici ili se odluče za služenje vojnog roka, prenosi Blic.

Noviteti u nastavi

Kada je reč o novitetima u nastavi, Dunja Simić je istakla snimanje nastavnih filmova, kao vid podrške u sprovođenju nastave na daljinu.

– Ono što je izazov ove godine i što je bio prošle školske godine, je epidemiološka situacija koja je trenutno nepovoljna, u smislu da ne možemo uvek ući u učionicu i biti prisutni na času. I ove godine smo ponudili tu vrstu pomoći, da sačinimo nastavne filmove u trajanju od oko 25 minuta, koji će uz veliku podršku Ministarstva prosvete biti distribuirani svim školama u Srbiji. Na taj način, imaćemo još jedno nastavno sredstvo, pored prezentacije i naših vojnih starešina u uniformi koji su išli kao pomoć, kao dodatnu ispomoć u izvođenju ove važne nastave – rekla je Simić.

Prvi bi u vojsku mogli rođeni 2004. godine, a predlog je da primaju platu od oko 200 €

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


45 Shares
Share via
Copy link