Izbori 2020 Magazin

Vučić angažuje policiju da noću pod rotacijom dovozi migrante, a danju šalje Vojsku (VIDEO)

Predsednik Srbije je u sklopu redovnih predizbornih aktivnosti napravio predstavu sa slanjem Vojske u Šid zbog navodnog pružanja pomoći policijskim snagama koje su već tamo. Aleksandar Vučić je priznao da se na ovakav potez odlučio se zbog toga što se „dešavaju sitne krađe i neovlašćeni upadi na posede“. Upotreba vojnih snaga zbog sitnih krađa stručnjaci ocenjuju kao predizborni potez. A o čemu se radi zapravo?

Manje je poznato da botovi Srpske napredne stranke, čiji je Vučić takođe predsednik, već duže vreme imaju instrukciju da podižu antimigratske tenzije u sklopu propagandnog rata. Napradnjaci su takođe organizovali upad u migratski centar u Obrenovcu jednog njihovog člana, koji je i opštinski funkcioner u tom mestu. Mimo propagande, Aleksandar Vučić se ponaša potpuno suprotno.

Ono što je, naprimer, Vučić zaboravio da nas obavesti jeste činjenica da je Srbija je od Evropske unije dobija novac za prihvat i pružanje pomoći izbeglicama sa Bliskog istoka. U okrviru redovnih aktivnosti, Srbija organizuje podelu platnih kartica Poštanske štedionice sa novčanim sredstvima za osnovne potrepštine.

Novčana pomoć za izbeglice je u evropskim zemljama je deo redovne procedure, a u Srbiji se primenjuje još od 2015. Između ostalih, katrice sa novcem su obezdeđivale nevladine organizacije, Dobrotvorna fondacija Srpske Pravoslavne Crkve Čovekoljublje, Katolička crkva, a odnedavno novac obezbeđuje država, deljenjem platnih kartica Poštanske štedionice.

kes-kartica-za-migrante

Ono o čemu je predsednik Srbije takođe zaboravio da obavesti građane jeste da od prošle godine, policija organizuje prevoza migranata od Preševa do Subotice ili do Šida. Takve aktivnosti su naročito intenzivirane tokom vanrednog stanja. Ove operacije su u diretnoj nadležnosti kabineta ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Iako je iz MUP-a najpre demantovano da policija učestvuje u prevozu migranata, na internetu je osvanuo video napravljen u aprilu ispred centra za migrante Miksalište u centru Beograda. Na snimku se mogu videti policajci u marici prevoze migrante i ostavljaju ih ispred centra.

Pogledajte video.

Iz Prihvatnog centra u Šidu su rekli da su začuđeni ovakvom predstavom, i dodaju da nikakvih incidenata u prethodnom periodu nije bilo. Ali predsednik je odlučio da vojska obezbeđuje tri kolektivna centra za smeštaj migranata u okolini Šida, „iz dodatne predostrožnosti“. Time je nastavio da radi ono što najbolje ume – da produbljuje podele i zavađa građane.

– Tokom vanrednog stanja celopkupna migrantska populacija u Srbiji je lišena slobode, a vojska je angažovana kako bi sprovodila ovu odluku. ada vidimo da se vojska šalje da štiti migrantske centre u Šid i nakon završetka vanrednog stanja, kao odgovor na zahteve lokalnih vlasti da se migrantima ponovo ograniči sloboda kretanja – rekao je za Glas Amerike Filip Ejdus, profesor na Fakultetu političkih nauka i predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

On kaže da, bezbednosna situacija na terenu se uopšte nije tako pogoršala da bi opravdala ove esktremne mere.

– Drugo, ako i postoji potreba da se pojačaju bezbednosne snage, to je zadatak policije a ne vojske. Treće, specijalne mere koje su preduzete tokom vanrednog stanja ne bi smele da se nastavljaju i da se normalizuju i nakon vanrednog stanja jer to vodi u dalju eroziju ionako slabih demokratskih ustanova i vladavine prava – kaže Ejdus.

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike i kapetan bojnog broda u penziji, kaže da zaštita od migranata nije osnovna misija vojske.

– U svojoj trećoj misiji ona daje podršku snagama koje su predviđene za borbu protiv terorizma. Znači, angažovanje vojske u ovom trenutku možemo shvatiti, uz postojanje svih naših kapaciteta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, samo shvatiti kao predizbornu aktivnost.

Sporazum o migrantima: Austrija i Srbija se obavezale na ćutanje

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

302 Shares
302 Shares
Share via
Copy link