Magazin

Koronavirus NE SME metastazirati u apsolutnu diktaturu!

pandemija diktatura

Mere protiv širenja koronavirusa nesumnjivo su na određeni period ograničile neke inače osnovne ljudske slobode, poput slobode kretanja, što je već samo po sebi dovoljan razlog za opreznost kada je reč o ponašanju vlasti u vreme pandemije.

U državama poput Srbije, Mađarske, Izraela i Poljske stvari su već otišle predaleko, putem beskrupuloznog podrivanja demokratije i širenja duha diktature.

Srbija: Ostvarenje diktatorskih snova Aleksandra Vučića

Srbija je u borbi protiv koronavirusa uvela apsolutnu zabranu kretanja od 17 časova sati do pet ujutro te je zabranila izlazak osobama starijim od 65 godina u gradovima i od 70 godina u ruralnim oblastima, dok je kontrolu na graničnim prelazima i zaštitu bolnica preuzela vojska.

Te rigorozne mere objavio je predsednik Aleksandar Vučić koji je u Srbiji već proglasio vanredno stanje zbog koronavirusa. Utvrdio je da su bile nužne jer ranijim merama nije ostvaren željeni efekt u smanjenju rizika od širenja zaraze.

“Žarišta su nam gradovi. Za sada su tri grada značajno pogođena – Beograd kao najveće žarište, Valjevo i Niš, nešto manje Čačak i Novi Sad”, naveo je Vučić.

U Srbiji se svakodnevno donose nekakve nove mere, predsednik se skoro svaki dan obraća javnosti i drži predavanja, preti i fantazira te se čini kako je Aleksandar Vučić konačno doživeo ostvarenje svojeg najvećeg životnog sna: da upravlja svakom sitnicom života u Srbiji.

Vučić zasad ne pokušava kroz skupštinu progurati sporne izmene zakona jer ionako ima apsolutnu vlast u Srbiji, no nudi primer toga kako izgleda život u vreme pandemije u državi koja samo glumi demokratiju i postojanje demokratskih institucija.

Sve u Srbiji je stvar odlučivanja samo jedne osobe – Aleksandra Vučića. Vanredno stanje koje je proglašeno zbog koronavirusa samo je dodatno potvrdilo njegovu dominaciju.

U međuvremenu Vučić izjavljuje da mu je “drago što su se građani uplašili” i “moram smisliti nešto još strašnije”.

Mađarska: Orban želi da vlada uredbama i sam da odluči kada prestaje vanredno stanje

Mađarski premijer Viktor Orban koristi krizu koju je izazvao koronavirus da proširi svoja ionako velika ovlašćenja.

Njegova ministarka pravde Judit Varga mađarskom parlamentu je podnela predlog zakona koji bi vladi omogućio da bez odluke parlamenta unedogled produžava vanredno stanje u državi.

Nadalje, vlada, odnosno premijer bi mogli odredbom stavljati zakone izvan snage, kao i proglašavati nedefinisane “vanredne mjere”, dakle činiti sve i svašta.

Amnesty International upozorava da bi prihvaćanje takvog zakona u mađarskom parlamentu značilo da se “tako sva moć koncentrisala u rukama premijera, i to bez vremenskog ograničenja”, dok nemački nedeljnik Der Spiegel Orbanov manevar navodi kao primer korištenja koronavirusa za “uvođenje diktature”.

Orban pak tvrdi da je “sada trenutak za nacionalno jedinstvo, a ne stranačke svađe” te poziva i opoziciju da podrži predložene izmene.

Opozicija je to zasad odbila te vladin predlog nije dobio potrebnu podršku od čak četiri petine zastupnika (Orban već ima dvotrećinsku većinu), ali analitičari predviđaju da će Orban ponovo pokušati.

Mađarska vlada je proglasila vanredno stanje 11. marta te je od tada provela niz drakonskih mera, poput dovođenja vojnih savetnika u strateške državne firme, uz one koje deli s ostalim članicama Evropske unije, poput zatvaranja škola i restorana i slično.

Svakome ko širi “lažne vesti” o koronavirusu preti i do pet godina zatvora, što u praksi znači da se tamošnji mediji više ne usuđuju izveštavati o lošem stanju u bolnicama jer se plaše da bi ih vlast mogla poslati u zatvor.

Orban sve vreme u svojim javnim nastupima uspostavlja i vezu između epidemije i migracija, opravdavajući tako svoju ksenofobnu politiku.

“Nije slučajno što se virus prvi put pojavio među Irancima”, rekao je Orban u intervjuu za mađarske medije. “Mi se borimo na dva fronta. Jedan front se naziva migracija, a drugi pripada koronavirusu. Postoji logična povezanost između njih”, istaknuo je.

Poljska: Predsednik nastavio kampanju uprkos epidemiji koronavirusa

Poljski predsednik Andrzej Duda je u maju trebao pokušati da osvoji drugi mandat na predsedničkim izborima, što bi dodatno utvrdilo političku dominaciju ultrakatoličke stranke Pravo i pravda (PiS), čiji je Duda kandidat.

PiS u drugom mandatu upravlja Poljskom te sprovodi radikalnu transformaciju kadra u javnim kompanijama, medijima i pravosuđu, postavljajući na pozicije moći svoje ljude, a ključni element toga je zadržati predsedničku funkciju jer predsednik potpisuje zakone parlamenta. S Dudom kao predsednikom to je bio protočni bojler.

Poljska vlada je 13. marta proglasila stanje opasnosti epidemijom, no odbila je otkazati predsedničke izbore zakazane za 10. maj. Premijer Mateusz Morawiecki je istovremeno objavio niz oštrih mera u borbi protiv širenja koronavirusa, poput zabrane okupljanja više od pet osoba na verskim obredima, uključujući i sahrane.

Ankete pokazuju da je više od 70 posto Poljaka za odgađanje predsedničkih izbora, opozicija je pozvala vladu da pomeri izbore, a opozicijski kandidati su prekinuli svoje kampanje, no ne i predsednik Duda. On je nastavio obilaziti graničnu kontrolu i bolnice, uvek uz pratnju kamera državne televizije, koja mu zapravo radi promociju. Opoziciju su pak optužili da se “igra s epidemijom”.

Protiv pomeranja predsedničkih izbora se oglasio i svemoćni Jaroslaw Kaczynski, lider PiS-a, koji je u radijskom intervju rekao da “ne vidi razlog za to”.

Epidemija koronavirusa očigledno to nije kada je reč o želji autokrata da zadrže svu vlast u svojim rukama.

Izrael: Premijer optužen za korupciju sada ima golemu moć u rukama

Dugogodišnji izraelski premijer Benjamin Bibi Netanyahu se godinama uspeva održati na vlasti i celo izraelsko društvo skrenuti udesno, no činilo se da je njegovoj političkoj karijeri došao kraj kada je dobio tri optužnice za korupciju.

Netanyahu i njegova porodica upetljani su u nekoliko korupcijskih skandala, između ostalog nameštanje poslova političkim saveznicima, no Bibi ipak nije izgubio svu podršku u narodu pa su izbori na koje se izlazilo triput u godinu dana završili nerešeno i nemogućnošću da se sastavi vladajuća koalicija, što je aktuelnog premijera držalo na vlasti uprkos optužnicama.

Zbog koronavirusa Netanyahuova vlada je naredila tajnim službama da prate podatke mobilnih telefona građana za koje se sumnja da su zaraženi. Reč je o privremenim zakonima, zapravo odredbama sa zakonskom snagom, koje Netanyahu može donositi u vanrednom stanju. Premijer uverava da će mere trajati samo 30 dana.

Pritom se Netanyahu sukobljava s izraelskim Vrhovnim sudom, koji je presudio da se do ove srede u Knessetu treba glasati o novom predsedniku parlamenta. Na toj poziciji je trenutno Yuli Edelstein iz Netanyahuove stranke Likud i nije sigurno da će preživeti glasanje. Edelstein je izjavljivao da će odbiti sprovesti odluku Vrhovnog suda, što je predsednica ove najviše sudske institucije u Izraelu Esther Hayut napala kao “postupak koji podriva same temelje demokratskog procesa i šteti poziciji Knesseta kao nezavisnog autoriteta”.

Predsednik Izraela Reuven Rivlin je pak mandat za sastavljanje vlade dao lideru opozicije Bennyju Gantzu, a blokada rada Knesseta znači i blokadu izbora novog premijera.

I sve to se događa usred epidemije koronavirusa, zbog koje je Izrael zatvorio svoje granice i uveo mere poput zabrane okupljanja više od deset osoba na jednom mestu, zatvorio restorane, škole, fakultete itd.

Zdravstveni stručnjaci preko medija upozoravaju da je “premijer oteo krizu” u svoje svrhe, okružio se malim brojem ljudi koji podržavaju njegov pristup, a ignorisao ugledne epidemiologe. Komentatori pak tvrde da Netanyahu sve čini samo da se održi na vlasti te da mu je koronavirus poslužio da barem na kratko vreme osigura moći kakve dosad nikad nije imao.

Predviđa se da je moguća i ustavna kriza usred epidemije koronavirusa, piše Index.

Vučić ljut: Ukidamo dozvole za šetanje ljubimaca – šetajte ih u 5:15 i 15h

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

167 Shares
167 Shares
Share via
Copy link