Magazin Srbija

Vučić potvrdio da će Srbija Rio Tintu prepustiti rezerve litijuma za tepsiju ribe

Srbija raspolaže sa 10 % od svih svetskih rezervi najtraženijeg materijala današnjice – litijuma. Konkretno, ovaj element se nalazi u nalazištima rude jadarit, nazvane po oblasti Jadar u zapadnoj Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zalaže se da se eksploatacija rude prepusti kompaniji Rio Tinto uz naknadu od 5 %. Drugačije rečeno, problematičnoj kompaniji će biti predato 95 % litijuma, uz obavezu da ovde otvori neku buduću fabriku.

Vučić je govorio, gostujući u emisiji „Ćirilica“, i o nalazištima jadarita koja će eksploatisati firma Rio Tinto, ali i o protestima koje je taj plan izazvao.

„Mi nemamo more ni prirodna bogatstva koja će nam odmah doneti milione. Imamo jadarit, i umirem od smeha kada protestuju zbog toga. Narod mora da zna istinu. Demonstriraju tamo u zapadnoj Srbiji zbog Rio Tinta i kažu da će tamo biti katastrofa. Tamo se neće desiti nikakva katastrofa“, rekao je Vučić, a prenose Novosti.

On je rekao da su dozvole Rio Tintu potpisivane od 2004. godine do 2012. godine, u vreme prethodne vlasti.

Litijum je materija koja je ključna za proizvodnju baterija koje se koriste u električnim automobilima, i predsednik je rekao da postoji uslov da bi Rio Tinto mogao da eksploatiše resurse.

„Mi nećemo da dozvolimo nikakvo bušenje dok ne naprave najveću fabriku baterija za električne automobile, da se ovde prave baterije.

Pa onda pet odsto rudna renta za Srbiju, i velika fantastična fabrika da procveta ceo taj kraj. I kreće izvoz u ceo svet. A to da stave nekome kovertu u džep, pa da nose blago iz Srbije neće moći.“

Vučić: Ne može neradna nedelja. Ne dam

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

383 Shares
383 Shares
Share via
Copy link