Magazin

Vučić: Hoćete li vi da obezbedite milijardu evra ako sutra izbacim Rio Tinto

vucic i rio tinto
Printscreen

Ukoliko Srbija odluči da kompaniju Rio Tinto ‘izbaci iz zemlje’, država će morati da plati odštetu od milijardu evra, otkrio je predsednik Aleksandar Vučić.

Komentarišući najavljene proteste, kao i planove kompanije za eksploataciju litijuma u dolini Jadra, Vučič je izjavio da su Rio Tinto ‘u Srbiju doveli i preko Velike Britanije joj se obavezali upravo oni koji danas pozivaju na proteste“.

– U svemu tome nema ničeg fer. Ali hajde da sutra izbacim Rio Tinto. Hoćete li vi da obezbedite milijardu evra koliko bi trebalo da platimo zbog onoga što su oni potpisivali? Ili je bolje da se pronađe bolji način za rešavanje problema. Važno je da postoji moratorijum, nema nikakvih daljih aktivnosti Rio Tinto. Šta će biti dalje, videćemo – rekao je Vučić u intervjuu za Novosti.

Podsetimo, rukovodstvo „Rio Tinta“ istaklo je da je projekat “Jadar” transparentan, ali tačan iznos sredstava, namenjen za iskopavanje litijuma i bora i pokretanje rudnika, nije objavljen, iako se prema dostavljenom elaboratu može zaključiti da je budžet u tu svrhu unapred pripremljen.

U periodu od 2004. do 2020. godine, “Rio Tinto” je uložio 209,1 milion američkih dolara na troškove terenskih geoloških radova, pokazuju dokumenta ove kompanije, do kojih je došao portal Nova.

Sa druge strane, nakon čestih izjava zvaničnika oko Rio Tinto, nije jasno koje je sve ugovorne obaveze je Srbija preuzela i kolika će zapravo biti šteta ukoliko se ugovor raskine.

10 znamenitosti Nove Varoši koje Vućić nije obišao tokom posete a vrede svaku paru

Redakcija Luftika.rs

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Uvek su krivi drugi, „oni potpisivali“, trebai i vas i „one“ pohapsiti pa vam suditi i za potpisano i za sprovedeno. Ni vi ni „oni“ nikada niste hapsili svoje predhodnije jer jedne drugi odrzavate na vlasti rotacijom, kurta pa murta pa opet kurta pa murta, pa onda predate svojoj deci kurticima i murticima da nastave.

  • Do sada ste pričali da Srbija nema obaveza, otkud sada mijarda odštete. Objavite sva dokumenta.

349 Shares
349 Shares
Share via
Copy link