Magazin Novi Sad

Viktor Orban sa Vučićem na Poljoprivrednom sajmu u NS: Čeka nas teška zima

vucic-orban-novi-sad
Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu da će Evropa imati tešku zimu.

Kako je rekao, zima će biti „teža nego što mnogi misle“.

– Imaćemo tešku zimu, rat u Ukrajini nas dovodi u tešku situaciju. Srbiji je teško jer nije članica EU, a nama je teško jer jesmo članica EU – rekao je Orban.

Ocenio je da su Mađarska i Srbija „bezbedne, bilo da se radi o prirodnom gasu ili poljoprivredi“, navodeći da je posebno značajna bila odluka da se iz grčkih luka obezbedi železnička transportna linija preko Srbije i Mađarske za Evropu.

– Sve nas interesuje isto pitanje: da li će biti goriva, ako će ga biti – po kojoj ceni, da li ćemo biti sposobni da obezbedimo potrebe naših građana – kazao je Orban.

Dodao je da su heroji u pandemiji koronavirusa bili lekari, a da će u aktuelnoj ekonomskoj krizi poljoprivrednici biti heroji, jer će od njih zavisiti da li će biti hleba na stolu, da li će biti gladi.

– Ako ne uspemo da obezbedimo hleb za sve, onda će ogromne mase krenuti ka Evropi, i to će biti ljudi koji žele da prežive. Ta migracija neće imati obzira ni prema Srbiji ni prema Mađarskoj, nego će nas pregaziti. Ako želimo to da izbegnemo, moramo obezbediti hranu tim ljudima – rekao je mađarski premijer.

Kritikovao je sankcije koje EU uvodi Rusiji i ocenio da su one „ravne atomskoj bombi“ pošto po njegovim rečima, mogu da dovedu do gladi i do pojave mase migranata na granici.

– Moramo prvo da mislimo o tome da nahranimo naš narod i sve ljude na svetu – kazao je Orban.

Orban je kazao da je zadovoljan što Mađarska i Srbija mogu da računaju jedna na drugu u situaciji galopirajuće inflacije u Evropi, gladi u svetu, rasta cena i ratnih sukoba u Ukrajini.

– U normalnim okolnostima obojica bismo, posle izbornih pobeda, mogli da uživamo u medenom mesecu, da se opustimo i odmaramo. Dobra vest je da, na osnovu prethodnih razgovora, Mađarska može da računa na Srbiju i Srbija na Mađarsku, jer su obe zemlje jake u agraru i biće bezbedne kada se radi o gasu i prehrambenim proizvodima – rekao je Orban.

Mađarski premijer cuga rakiju na -10, kolje svinje i živo ga zabole što se svet zgražava (VIDEO)

OGLAS

39 Shares
Share via
Copy link