Magazin

EU parlamentarac iz Hrvatske: Vučić je konobar, a Srbija švedski sto

ivan sinčić 1
Printscreen

Hrvatski nezavisni poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić imao je vrlo zanimljivo izlaganje koje se odnosilo na Srbiju, odnosno na planiranu eksploataciju litijuma u plodnoj dolini Jadra.

Nekadašnji kandidat Živog zida za predsednika Hrvatske, ujedno i najmlađi kandidat u istoriji ove zemlje, je u svom govoru otvoreno optužio Evropsku uniju i Kinu da vode neokolonijalnu politiku i da svesno otimaju i ekološki uništavaju zemlje poput Srbije, Bosne ili Albanije.

– Rudnici litija predviđeni su na 20 lokacija u Srbiji, a ključna je dolina Jadra koja ima 18.000 stanovnika sa istaknutom poljoprivredom. I potvrđuje tužnu neokolonijalnu stvarnost Evrope i Kine. Kod nedavne posete Angele Merkel svom stranačkom kolegi iz EPP-a Vučiću, on je bio konobar, a Srbija švedski stol. Merkel izjavljuje kako je Evropa jako zainteresirana za srpski litij.

Zašto Evropa nije zainteresirana za svoj litij, pošto su najveće rezerve u Nemačkoj i Češkoj? – upitao je Sinčić, a zatim dodatno uperio prstom na evropske sile i njihove profiterske namere.

ivan sinčić
Printscreen

– Zato što se sledi neokolonijalni koncept gdje dobit i ono što valja ide u središte, a zagađenje ide na periferiju. Zamislite da je ispod plantaža vina oko Bordoa nađen litij, bi li Francuzi razgovarali o raseljavanju naroda koji tamo živi?

Da je nađen u Toskani? Da je nađen u dolini Rajne? Naravno da ne bi. Nije prihvatljivo da zemlje periferije, bile članice Evrope ili ne, budu deponij da bi se netko vozio električnim automobilima – kazao je tridesetjednogodišnji hrvatski poslanik u parlamentu EU.

On je za govornicom rekao da je „za Srbiju planirano čak 6 novih termoelektrana dok se svuda po Evropi gase“.

– To što je u Evropi zabranjeno, kad je u pitanju životna sredina i okoliš, ne može biti dozvoljeno u Srbiji, Bosni ili pak Albaniji koja isto ima nalazišta litija i koju je Merkel posjetila odmah nakon posjeta Beogradu – zaključio je u delu govora koji se pojavio na internetu.

Možda je sada makar malo jasnije zbog čega lideri EU podržavaju Vučića, ukoliko smo do sada i imali bilo kakvih nedoumica.

Srbija je jedna od kolonija modernog doba ili kako je lepo rekao Sinčić, švedski sto sa sve Vučićem kao konobarom koji služi da namiri sve apetite svetskih lidera, usput bedno glumeći državnika i suverenost jedne zapravo porobljene zemlje.

Narod se konačno trgao i probudio, a zadatak je sada da se ostane otvorenih očiju i da se reaguje na svaki sledeći pokušaj prodaje, uništavanja ljudi i prirode u Srbiji.

Mi drugu zemlju nemamo, a što pre shvatimo o čemu se zapravo radi i kakav nam je trenutni slobodarski status, biće nade da se nešto ipak može učiniti kako bi se sprečila crna sudbina koja nam je, kako vidimo, već upakovana sa roze mašnicom.

Zašto ovog govora nema u vestima, na televiziji?  Narod ima prava da vidi i čuje šta se govori po Evropskom parlamentu o njihovoj sudbini.

Automobilski giganti neće prljavi litijum iz Srbije jer ne žele rudnike jalovišta i zagađenje

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

225 Shares
225 Shares
Share via
Copy link