Srbija Vesti

Vučiću bi uskoro mogla da svanu teška vremena, a zaštita Merkelove vidno slabi

Johana Dajmel, nezavisna analitičarka specijalizovana za Balkan i jugoistočnu Evropu u intervjuu za Glas Amerike kaže da je Aleksandar Vučić do sada uspevao da maše zatavom EU tvrdeći da se zalaže za integracije dok je istovremeno podrivao demokratiju, vladavinu prava i slobodu medija.

“Sa novom metodologijom procesa proširenja EU, u kojoj su vladavina prava i reforme povezane sa finansijskom pomoći EU, Vučiću bi uskoro mogla da svanu teška vremena. Jer Kina i Rusija sigurno nisu alternative Evropskoj uniji ” kaže za Glas Amerike nezavisna analitičarka iz Minhena.

Dajmel kaze da Srbija ima podršku Rusije u oblasti spoljne politike a posebno u Savetu Bezbednosti Ujedninjenih nacija sto predstavlja pogodnost u pregovorima sa Briselom i Vašingtonom.

“Kina, sa druge strane, donosi brzi novac i infrastrukturu za nadzorne sisteme koji odgovaraju autokrati Vučiću. Kina i Rusija dodatno koriste i situaciju razbuktale pandemije. Upuštaju se u mudru geopolitiku isporukama vakcina u Srbiju. To donosi naklonost Vučiću, ali i Moskvi i Pekingu u Srbiji i regionu. S druge strane, doprinosi značajnom gubitku imidža Evropske unije, kako zbog trenutne situacije sa vakcinama, tako i u vezi sa proširenjem EU”,  ističe Dajmel.

Analitičarka se osvrnula na loš imidz Evropske Unije u Srbiji i regionu i pored podatka da Unija obezbeđuje 3.3 milijarde evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv Korona virusa, od čega više od 186 milona za Srbiju. Takođe dodaje da postaje očigledno da se unutar EU ruši temelj zajednice dok pojedinačni nacionalni interesi dobijaju na značaju. Ovo objašnjava na primeru Viktora Orbana koji sprovodi vladavinu po uzoru na Vladimira Putina a da EU u celini na to ne može da reaguje.

„Isto tako, već duži niz godina gledamo kako predsednik Vučić u Srbiji učvršćuje svoju autokratiju. Za mene su ćutanje i nedostatak podrške masovnim i višemesečnim protestima u Srbiji protiv urušavanja demokratije i kontrole medija bili potpuno neshvatljivi i neprihvatljivi” podvukla je Dajlmel.

Pored osvrta na neuspele višemesečne proteste analitičarka je prokomentarisala dve  afere koje su dospele u strane medije. Nemački konzervativni dnevni list objavio je članak “Fudbal, smrt i marihuana”, što Dajmel tumači kao slabljenje podrške koju je Vučić imao od Angele Merkel.

“Izgleda da zaštitnička ruka Angele Merkel, koja je predugo čuvala Vučića u nemačkim konzervativnim krugovima, više ne deluje tako snažno. Članak Mihaela Martensa u konzervativnom nemačkom dnevnom listu „Frankfurter Alemanje“ pod naslovom „Fudbal, smrt i marihuana“ sigurno nije obradovao Vučića.”

Zatim se osvrnula na istraživanje portala Krik.

“Provladini mediji trenutno vode veliku klevetničku kampanju protiv KRIK-a. Vučić postaje nervozan. Postupak Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu protiv mađarske stranke Fides, koji se završio njenim istupanjem iz frakcije EPP-a, pokazuje da je konačno pređena granica tolerancije. Sigurna sam da će Vučić na to obratiti pažnju”

Dajmel ističe da ne veruje da većina država članica EU predsednika Srbije smatra pouzdanim partnerom koji poštuje demokratske principe vladavine prava.

Ceo intervju možete proćitati ovde.

Izvor: Glas Amerike

Ako mi ne smemo da radimo, ko će onda da Vas šiša, poštovani Predsedniče?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

388 Shares
388 Shares
Share via
Copy link