Koronavirus Srbija

Koliko je teško Vučiću da Crkvi kaže NE?

Kada je krajem marta u medijima odjeknula vest da se grupa vernika u Novom Sadu pričešćivala istom kašičicom, vlast i krizni štab su vrlo šturo i oprezno odgovarali na pitanja novinara u vezi sa tim slučajem.

S druge strane, crkveni velikodostojnici su vrlo oštro osudili talas kritike koju je deo javnosti uputio SPC-i.

Neki od njih su otvoreno pozivali na kršenje mera zaštite od širenja epidemije.

Vlast, u ovim slučajevima, nije reagovala utvrđivanjem posledica i odgovornosti.

Juče je direktor Gerontološkog centra u Nišu uhapšen, jer nije sprovodio mere zaštite tokom epidemije, a broj privedenih i osuđenih građana zbog kršenja mera izolacije je iz dana u dan sve veći.

Danas se nalazimo pred novim problemom – SPC traži od Vlade da omogući prekid zabrane kretanja na Uskrs od 5 do 10 sati, kako bi pravoslavni vernici koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da prisustvuju liturgiji.

Policijski čas je u Srbiji na snazi tokom dana vikenda, a predsednik i drugi visoki zvaničnici su poslednjih dana najavljivali mogućnost produživanja policijskog časa za Uskrs, tako da bi zabrana kretanja za sve građane mogla važiti od četvrtka uveče do ponedeljka u 5h.

Ovakva “molba” Crkve je “vruć krompir” Vučiću, koji još uvek nije doneo odluku o tome da li će izaći u susret Sinodu SPC ili ne.

Blic je, pozivajući se na neimenovani izvor blizak predsedniku, izvestio kako je Vučić razgovarao sa patrijarhom Irinejem na Lazarovu subotu. Tada ga je, navodno, zamolio za razumevanje i saradnju u organizaciji televizijskog prenosa uskršnje liturgije, kako bi se sprečila velika okupljanja vernika i smanjio rizik od zaraze koronavirusom.

Delovalo je da je ovaj stav naišao na razumevanje patrijarha.

Međutim, već juče, Sinod SPC je izašao u javnost sa “molbom” da se odobri prekid zabrane kretanja na Uskrs.

– Šta god da odluči, Vučić će biti kriv – rekao je neimenovani izvor Blica.

Da li se tas moći u Srbiji pomera pred očima javnosti? Zašto je Vučiću toliko teško da donese, naizgled, vrlo jednostavnu odluku – nema okupljanja u jeku epidemije i pravila su ista za sve?

Odgovor bi se mogao kriti u suprotstavljanju Crkvi, koja nesumnjivo ima veliku moć u narodu, a izbori su uskoro. Hoće li SPC poljuljati Vučićev imidž najmoćnijeg srpskog lidera u novijoj istoriji?

Vučić i Brnabić danas o zahtevu SPC da se ukine zabrana kretanja na Vaskrs

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
713 Shares
713 Shares
Share via
Copy link