Magazin Srbija

Vučić i Brnabić danas o zahtevu SPC da se ukine zabrana kretanja na Vaskrs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Predsedništvu održati konsultacije sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, prenose mediji.

“Blic” piše da će tema sastanka biti zahtev Sinoda Srpske pravoslavne crkve upućen državnom vrhu da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Vaskrs.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doveden je u nezavidan položaj posle “predloga i molbe” Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) državnom vrhu da na Vaskrs, u nedelju 19. aprila, ukine zabranu kretanja, navodi izvora “Blica”.

“Šta god odluči, Vučić će biti kriv”, opisuje za Blic izvor blizak predsedništvu Srbije situaciju nastalu posle poziva Sinoda SPC da se ukine zabrana kretanja kako bi pravoslavni vernici koji nisu u izolaciji zbog epidemije korona virusa mogli da prisustvuju liturgijI.

Podseća se da je do saopštenja došlo neposredno pošto je Vučić izjavio da je razgovarao s patrijarhom Irinejem i da je zab da će i “crkva na odgovoran način da pristupi, a i da ćemo kroz TV prenose moći da ispunimo svoja verska prava gledajući liturgije vaskršnje, ali i da sačuvamo zdravlje i život ljudi”.

“Blic” navodi da je taj Vučićev stav “naišao na razumevanje” patijarha, koji je i ranije nalagao sveštenstvu da sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi sa odlukama Vlade Srbije u vezi a korona virusom, međutim,

Sinod SPC je izašao u javnost s drugačijim saopštenjem.

“Na ovaj način, predsednik Vučić je doveden u nezavidnu poziciju. Ukoliko zabrani okupljanje vernicima, biće kriv. S druge strane, ukoliko odobri, biće kriv za svakog novog zaraženog ili mrtvog”, navodi sagovornik list i ističe da predsednik još nije doneo odluku.

Kako se navodi, “Blicu” je u vrhu SPC potvrđeno da se razgovor odvijao na pomenut način, ali da je Sinod posle višesatnih razgovora ipak izašao u javnost s drugačijim saopštenjem “pod pritiskom vernika i peticija pojedinih akademika i javnih ličnosti” da se SPC ipak bori za održavanje liturgija uz prisustvo vernika.

List podsećai da o pitanju proslave Vaskrsa iza zatvorenih vrata već nekoliko dana raspravlja pravoslavni svet.

Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve je saopštio da će se na Vaskrs i tokom cele Stradalne nedelje liturgije održavati iza zatvorenih vrata, dok će se sama Vaskršnja liturgija uz prisustvo vernika održati 26. maja, ako to restrikcije povodom epidemije dozvole.

Bački vladika Irinej apeluje na vlast da dozvoli vernicima da dođu na liturgiju za Vaskrs

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


195 Shares
195 Shares
Share via
Copy link