Beograd Magazin

U jednoj ruci pljeka, u drugoj mobilni, putnike vozio laktovima k’o vreće krompira

autobusi-beograd
Foto: Petar Lazović

Oko 250 vozača autobusa, većinom javnog gradskog prevoza, ovih dana će na kućnu adresu dobiti mandatne kazne zbog korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje putnika. Sve je dokumentovano snimcima sa javnih kamera koje su postavljene po gradu. Ima i pravih bisera kažu u MUP-u, kada na primer vozač laktovima vozi jer u jednoj ruci drži telefon, a u drugoj pljeskavicu.

U prethodnih pet godina autobusi su učestvovali u 11.500 saobraćajnih udesa, poginulo je 146 ljudi, a 6.350 osoba je povređeno. Oko 70 odsto udesa desilo se na području Beograda i zato je ono najugroženije.

Veliki broj primedbi građana, pa i video-snimci, učinili su da policija počne da kontroliše vozače gradskog prevoza u prestonici. Aktivirane su nedavno postavljene kamere i rezultati su poražavajući.

„Pomoću video-nadzora dokumentovano je 250 prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača autobusa. Vozačima su u prethodnih nekoliko dana na kućne adrese dostavljeni prekršajni nalozi sa pozivom“, kaže Boban Milinković iz Saobraćajne policije.

Turistički autobusi najčešće krše pravila o dužini vožnje pa se takvi vozači mogu isključiti iz saobraćaja, što je neprijatno za putnike.

Kontrola će biti još i biće pojačane, a neke od škola i institucija najavile su organizovani prevoz dece i đaka i za vreme raspusta. Sva vozila i vozači biće kontrolisani.

U 2019. godini bilo je 18.000 pregleda, a sada su spremne i nove patrole specijalno obučene za to.

„Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je obuku za kontrolu autobusa, kojom će biti obuhvaćeno još 400 saobraćajnih policajaca, tako da će Saobraćajna policija biti u mogućnosti da efikasno i brzo pregleda sve autobuse koji prevoze decu“, kaže Milinković.

Za one koji se voze linijskim prevozom, upozorenje iz MUP-a: u svim autobusima koji imaju pojaseve putnici moraju biti vezani.

Ko to ne učini biće kažnjen, a ako neće da plati, to će morati da uradi prevoznik koji je prodao kartu i koji je dužan da upozori na to da je vezivanje obavezno, prenosi RTS.

Pomislio sam da sam pogrešio i autobus i državu: Morate da čujete priču o šoferu Darku

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

46 Shares
Share via
Copy link