Lifestyle

Srpski oficiri puške menjaju za volan i konobarsku tacnu

Ako je suditi po broju školovanih oficira koji napuštaju Vojsku Srbije, nameće se zaključak da stanje u nacionalnoj armiji nikada nije bilo gore.

Kao razlog za takvu odluku izdvaja se nekoliko faktora – loše finansijsko stanje, mobing, nepotizam, neprofesionalnost i krajnje ponižavajući uslovi rada.

U proseku, Vojsku dnevno napuste dva oficira, dva podoficira, dva vojnika i jedno civilno lice.

Poražavajuće je i to što generali i majori nakon višedecenijskog rada, napuštaju svoje pozicije, kako bi najčešće vozili kamion i konobarisali u inostranstvu.

Takvu sudbinu svojih kolega deli i major Dragan Gligić, koji je, na sopstveni zahtev, napustio VS, jer se poslednjih godina nije osećao kao njen pripadnik, već “kao radnik na održavanju kruga i prostorija”.

U zahtevu za prestanak profesionalne vojne službe, koji je podneo nadležnima u maju, izneo je niz razloga zbog kojih se odlučio na takav korak, kao i niz primedbi na rad vojske.

Njegov zahtev je usvojen i radni staž mu je prestao 21. jula. Ministru odbrane Aleksandru Vulinu kao ni predsedniku Srbije i vrhovnom vojnom komandantu Aleksandru Vučiću nije se prethodno ni obratio.

“Nisam im se obratio, niti želim, školovan sam vojnik i u vezi sa vojskom može se razgovarati samo sa oficirima, ali ne i sa generalima. Pritom, Vulin i ne zna šta je vojska”, kaže Gligić.

Žena zvana hrabrost: Pripadnica Vojske Srbije spasila ženu iz nabujale vode

Trenutno vozi kamion i čeka papire iz inostranstva, kako bi tamo otišao da radi. Cilj mu je, kako kaže, da celu porodicu odvede iz zemlje “kako se ne bi ovde mučila i trpela poniženja u državi”.

U obrazloženju u kojem je tražio razrešenje, major Gligić je naveo da je u VS u svojstvu oficira od 1997. godine.

Posle više od 20 godina provedenih kao profesionalno lice VS istakao je da ne želi da bude više na toj poziciji jer mu je zbog opstrukcije i ličnih animoziteta pojedinih nadređenih, uprkos najvišim ocenama koje je godinama dobijao, onemogućeno napredovanje u karijeri.

“Dolazim u situaciju da mi oficiri, generacijski mnogo mlađi, objašnjavaju kako i šta treba da radim. Mnogi od mojih kolega su se ogrešili o zakon i poštenje, a naprasno napreduju u karijeri, opet zarad nekog strica, ujaka, tetke…

Naša primanja su svedena na minimum, sve pod izgovorom da je država u teškoj situaciji”.

Predsednik vojnog sindikata Srbije Novica Antić precizira za Danas da godišnje VS napusti oko 1.600 zaposlenih.

“Vojsku dnevno u proseku napuste po dva oficira, dva podoficira, dva vojnika i jedno civilno lice. Godišnje je to oko 1.600 zaposlenih.

To su alarmantni podaci, ali nadležni ne čine ništa kako bi se njihov položaj u vojsci poboljšao.

Oni koji odlaze najčešće postaju vozači kamiona, odlaze u Nemački ili Austriju, veliki broj njih postaju konobari, uglavnom na Malti, a određen broj vojnika posao nalazi na kruzerima”, ističe Antić.

Umesto na svojim radnim mestima, pripadnici vojske su jedno vreme čak bili i statisti u filmu Lazar Ristovskog “Čarape kralja Petra”, gde su za dnevnicu glumili vojnike, ali i seljake na njivama.

Dane su provodili na suncu, ali zadatak nisu mogli da odbiju, jer je to bila naredba iz Generalštaba VS, podseća Danas.

Pasulj, Fejsbuk i rano ustajanje: Ovako izgleda služenje vojnog roka u Srbiji

Izvor: Danas

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link