Magazin

Pasulj, Fejsbuk i rano ustajanje: Ovako izgleda služenje vojnog roka u Srbiji

Mlađe generacije danas mogu dobrovoljno da služe vojni rok ukoliko to žele. Oni koji nisu prošli vojni dril, sigurno su od svojih starijih slušali priče o vojsci i događajima koji su obelžili taj značajan period u njihovim životima.  Nadrndani vodnici, dugi stražarski sati, sjajan vojnički pasulj i drugarstva za ceo život neke su od stvari koje obeleže mesece u uniformi. A kako danas izgleda dobrovoljno služenje vojnog roka u Srbiji proverili su novinari portala 24online.info

Nema tog stanovnika Srbije koji bar jednom nije prevrnuo očima kada njegovi stari po stoti put razvežu priču iz vojske o „onom vodniku koji ga je uzeo na zub“ ili vojničkom pasulju koji se dugo pamti i daleko čuje, uz opasku „ne bi ti to, moj sinko, izdržao ni pet dana“. Pitali smo Vojsku koliko se danas dobrovoljno služenje vojnog roka razlikuje od onog iz vremena naših očeva. I iznenadili se.ovina

– Vojnički život u jedinicama se nije bitno izmenio. Vojnički dan ima precizan raspored, kako bi se vreme maksimalno iskoristilo, pa se tačno zna kad počinje i završava obuka, kad je vreme za doručak, ručak i večeru, a kada se izlazi u grad. Radni dan počinje u 6 časova, a posle buđenja sledi jutarnja fiskultura – kaže za „24 sata“ major Bojan Milivojević iz Komande za obuku.

Da bi trening mladićima i devojkama lakše pao pomaže i „oružje“ sa jakom detonacijom – vojnički pasulj.

– Vojska Srbije nije se odrekla tradicionalnog vojničkog pasulja. Jelovnik po kojem se spremaju obroci je raznovrstan, prilagođen različitim ukusima i u skladu sa tablicama kalorijskih vrednosti i naporima kojima se vojnici izlažu. Ipak, dobar ukus vojničkog pasulja zaslužan je za to da je na neki način on i dalje simbol vojničkog života – rekao je Milivojević.

Nije samo činija čorbastog nešto čemu se današnji vojnici raduju, danas je to i famozni Fejsbuk. Ali uz vrlo pažljivu strategiju.

– Današnje generacije mladih ljudi su sasvim sigurno u tehnološko-informacionom smislu daleko naprednije u odnose na sve prethodne. Mi to razumemo i nema zabrane korišćenja interneta i mobilnih telefona, osim kada je obuka i kada su vojničke aktivnosti u toku. Tada je to strogo zabranjeno i vojnici to razumeju. Naročito je bitna kultura ponašanja na društvenim mrežama – otkrio nam je major.

Iz Vojske Srbije su nam rekli da je jedna od najvećih promena u služenju vojnog roka njegovo trajanje i način pristupanja celom procesu:

– Danas mladići i devojke na služenje vojnog roka dolaze na dobrovoljnoj osnovi. Uputni rokovi su mart, jun, septembar i decembar. U odnosu na ranija vremena, služenje vojnog roka traje kraće – obično tri, a za neke specijalnosti četiri meseca. Razmišlja se o produženju vojnog roka na šest meseci – rekli su nam iz Vojske i dodali da se trude da razumeju specifičnosti svakog naraštaja i da ne misle da je današnja omladina sklona „hvatanju krivina i kukanju“.

Vojska je „pokopala“ i priče o tome da si za neposlušnost morao da ljuštiš krompir iz prostog razloga – to ti je bila obaveza obrni – okreni.

Svi momci rođeni 1997. pozvani da se upišu u vojnu evidenciju (ne plašite se, nije ono što mislite)

„Ljuštenje krompira i ribanje klozeta nikad nisu u vojsci bile disciplinske mere, već je reč o poslovima za koje su nekadašnji vojnici bili zaduženi. Inače, svaki komandir jedinice svojom dnevnom zapovešću određuje vojnike za obavljanje raznih dužnosti, pa tako i redare, koji održavaju čistoću prostorija“ izričiti su bili iz Ministarstva odbrane.

Mladim vojnicima nisu iz obuke izbačeni ni marševi, pa će moći unucima do mile volje da pričaju o žuljevima i izdržljivosti, a odsustva su planirana za vikend dok se prvo dobija odmah nakon polaganja vojničke zakletve, a odsustvuje se i kada su državni praznici. Nove generacije muzikalnih vojnika neće moći da pevaju hitove „ko te ljubi kada sam ja na straži“ jer stražarenja više nema.

Ipak, onaj čuveni stih „a u vojsci sam stekao druga do groba i hroničnu upalu zgloba, suvenir na stražarske dane“ ne mora da bude skroz uzalud. Druženje se sa godinama uopšte nije promenilo. Osim što vam sada treba i „frend rikvest“.

88 hiljada vojnika bivše JNA okupljeno na jednom mestu

12 Shares
Share via
Copy link