Srbija Vesti

Vojska Srbije oborila dron iznad kasarne u Raškoj

Vojska-Srbije-1
Foto: Ministarstvo odbrane

Jedinice Vojske Srbije su oko 17 sati, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Dron je oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, dodaje se.

“U skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije preduzima pojačane mere za otkrivanje, praćenje i neutralisanje bespilotnih letelica u blizini vojnih objekata. Vojska Srbije će i dalje, u skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta, obarati sve bespilotne letelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata”, navelo je Ministarstvo odbrane.

Podsećamo, ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredbu za podizanje borbene gotovosti odmah nakon što su uočeni dronovi koji su ulazili na teritoriju centralne Srbije sa Kosova, “imajući u vidu iskustva na ukrajinskom frontu”, da ne bi dolazilo do administrativnih kašnjenja u lancu komande.

Vučević je za RTS izjavio da je Vučić, povodom pojave dronova, “izdao naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan ili stavljen pod našu kontrolu”, ali da lovci mig-29 nisu podignuti zbog dronova, već da oni “patroliraju našim nebom”.

Prema njegovim rečima, “vojska može topovima”, i na druge načine, “da odgovori na ove izazove”.
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da su besipilotne letelice snimale “jedan naš položaj u Kopnenoj zoni bezbednosti, naše dve kasarne”.

Dodala je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao “nalog da se pojača policijska zaštita u vazduhu”.

“Taj nalog je stalan i ako se ovakve stvaru budu ponavljale, mi ćemo svaku takvu letelicu da srušimo, što bi uradila svaka zemlja”, rekla je Brnabić, ali nije htela da kaže čiji su dronovi, već da će više o tome govoriti Vučić ili ministar odbrane.

Izvor: 021

Novosadski aktivista dobio nadzorni dron pod prozor tokom Vučićevog govora

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

236 Shares
236 Shares
Share via
Copy link