Magazin

Ovako će u budućnosti izgledati srpski vojnik (FOTO)

srpski-vojnik
Foto: Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije se oprema i naoružava, ali pre svega i na prvom mestu vodi računa o svim onim potrebama koje ima njen pripadnik – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas u Domu Garde, zajedno sa načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao prezentaciji novih uniformi za pripadnike Vojske Srbije.

– Nikada u istoriji Vojske Srbije nismo imali veći broj kompleta uniformi i ovako dizajnirane. Nikada za sebe nismo mogli da kažemo da se ne razlikujemo ni od jedne moderne vojske na svetu. Svaki pripadnik Vojske Srbije, od pripadnika pešadijskih jedinica do pripadnika specijalnih brigada, ima uniformu prilagođenu njemu, njegovim potrebama – uniformu koju su nadležni dizajnirali upravo na osnovu njihovih potreba – poručio je ministar Vulin, prenosi B92.

On ističe da je vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić tražio da se uvedu i letnja čizma i vojnička cipela i da svaki vojnik mora da ima najmanje dva kompleta različitih čizama.

– To naređenje je izvršeno. Svaki pripadnik Vojske Srbije ima najmanje dva kompleta uniforme M-10, jedan komplet uniforme M-93, najmanje jedan par letnjih čizama, jedan par zimskih čizama, jedan par cipela, a ako je pripadnik neke od specijalnih jedinica ima i posebne komplete i posebne uniforme – naglasio je ministar Vulin, dodavši da Vojska Srbije nema razloga da se stidi pred ma kojom drugom vojskom, jer svaki njen pripadnik može za sebe da kaže da je opremljen baš onako kao što zaslužuje – najbolje.

Prema rečima potpukovnika Milana Kulića iz Sektora za materijalne resurse, razvoj vojnih uniformi i opreme za vojsku je stalan i konstantan zadatak, pri čijem izvršenju se vodi računa da se ispune svi taktičko-tehnički zahtevi korisnika odeće i opreme koja se uvodi u upotrebu.

Govoreći o novim uniformama potpukovnik Kulić poručuje da su odabrana rešenja aktuelna, dobra i savremena.

– Primenjene tehnologije odgovaraju aktuelnom trenutku. Stepen zaštite korisnika – od maskirne zaštite do zaštite tela od uticaja okoline, toplote, hladnoće i svega ostalog radi obezbeđenja optimalnih uslova za izvršenje zadataka je takav da možemo da budemo zadovoljni u smislu trenutno postignutog stanja. Sva poboljšanja koja vidite i koja još slede je ono čime želimo da postignemo pozitivan rezultat, a to je da naši korisnici budu zadovoljni uniformom i ponosni na nju gde god se pojave i što je osnovni zadatak – da se u njoj fiziološki dobro osećaju i da bude korisna za svoju namenu – rekao je potpukovik Kulić.

Данас, у Дому Гарде, представљене су нове униформе за припаднике Војске СрбијеДетаљније: http://www.mod.gov.rs/cir/16104/predstavljene-nove-uniforme-pripadnika-vojske-srbije-16104

Gepostet von Министарство одбране и Војска Србије am Samstag, 6. Juni 2020

Potpukovnik Drago Kurćubić iz Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba VSističe da su u izradi četiri nove varijante uniforme za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice Vojske Srbije po prvi put bili uključeni i sami korisnici, čija su iskustva implementirana u nova rešenja.

– Danas samo mogli da vidimo uniformu za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice koja ima 26 delova u svom kompletu. Ovaj komplet razvila je domaća industrija, a u izradi su prvi put učestvovali izviđači, diverzanti i padobranci sa svojim iskustvima. Koristili su se savremeni materijali, koji se mogu naći na svetskom tržištu, ne samo na našem i koristila su se sva rešenja, što svetska, što naša – rekao je potpukovnik Kurćubić, naglasivši da su novi modeli uniformi pokazali odlične rezultate kako u laboratoriji, tako i na terenu, kao i da će se nastaviti sa praćenjem trendova, kako bi svaki sledeći model uniforme bio još bolji.

Potpukovnik Vladimir Ušljebrka iz Uprave vojne policije ističe da se nova uniforma namenjena pripadnicima Vojne policije M-19, sastoji od 28 delova i da, takođe, ima četiri varijante, u zavisnosti od vrste i uslova zadataka.

– Uniforma M-19 namenjena je za izvršavanje svih vojno-policijskih zadataka koji proizlaze iz zakonom definisanih poslova vojne policije. Ova uniforma ima ukupno 28 delova u kompletu i namenjena je za rad u svim zemljišnim i vremenskim uslovima. Ovde imamo predstavljene četiri varijante jedne iste uniforme – tri su neborbene i jedna je borbena varijanta – rekao je potpukovnik Ušljebrka, objasnivši da neborbene varijante uniforme podrazumevaju modele za letnji, zimski i prelazni period, a da se borbena varijanta kombinuje sa kompletom zaštitne opreme i oružja.

Današnjoj prezentaciju novih uniformi prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Vojsku Srbije godišnje napusti 166 oficira i 66 podoficira

10 Shares
Share via
Copy link