Srbija Vesti

Našim parama mlate roštilj: Vlast u Žitorađi „za kafanu“ izdvojila 15.000 € iz budžeta

Opštinska vlast u Žitorađi izabrala je tri kafane u kojima će moći „na potpis“ da organizuje svoje „neophodne“ sastanke, ali i da ugošćuje goste opštinara, a osim sa dve lokalne kafane ugovor je potpisan i sa ugostiteljem iz Niša. Za ove troškove Opština će iz budžeta odvojiti oko 2 miliona dinara bez pdv-a.

Ovaj dogovor sklopljen je bez prethodne javne nabavke, već je rukovodstvo Žitorađe unapred kontaktiralo određene ugostitelje da pošalju svoje ponude.

Kako stoji u odlukama o dodeli ugovora, izabrani su najpovoljniji ponuđači u svim kategorijama koje su podeljene po tome ko je naručilac – Opštinska uprava, Skupština opštine ili Opština Žitorađa.

Za sva 3 ugovora bilo je određeno tačno 666.666,66 dinara, a jedan od njih potpisan je sa kafanom „Vasa i tata“ u Žitorađi, kao najpovoljnijim ponuđačem u konkurenciji sa još dva objekta koji su ponudili nešto veću cenu od prihvaćene.

Ova nabavka je predviđena Planom nabavki za opštinu Žitorađa na koju se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama. Poziv za podnošenje ponuda je upućen na 3 adrese ponuđača u Žitorađi i izabrana je najpovoljnija – kaže se između ostalog u obrazloženju rešenja.

Po istom modelu i potpuno iste vrednosti, bez primene Zakona o javnim nabavkama, a na osnovu takođe 3 poslate ponude, odabran je najpovoljniji ponuđač za kafanske usluge i za potrebe Opštinske uprave. Po ugovoru, kako se i tražilo, izabran je restoran „Izvor“ u Nišu.

Utvrđeno je da je najpovoljnija ponuda ponuđača UR „MTM izvor“ iz Niša sa ukupnom jediničnom cenom u iznosu 14.940 bez PDV-a odnosno 17.928 dinara sa PDV-om, te stoga ugovor treba dodeliti napred navedenom ponuđaču – kaže se u obrazloženju druge odluke.

Ni treća nabavka, koja je rađena za potrebe Skupštine opštine se ne razlikuje ni po ceni, a ni po broju ugostitelja koji su izabrani da učestvuju i da daju svoje ponude.

Ovog puta izabrana je kafana „5MS“ iz Žitorađe sa svojom najmanjom ponuđenom cenom.

Ko će i kada u konkretnim uslovima koristiti kafanske usluge do skoro 2 miliona bez PDV-a i na koji način su izabrane kafane koje su učestvovale u nabavci ostaje nepoznato, jer predsednik Opštine Ivan Stanojević nije odgovarao na pozive i poruke novinara Južnih vesti.

Načelnik Opštinske uprave u Žitorađi Marko Stošić kaže da se posebnim pravilnicima uređuje ko sve može da koristi usluge ugostiteljskih objekata, između ostalog navodi da se koriste tokom poseta investitora, zvaničnih skupova koji se organizuju tokom godine, a mogu ih koristiti i zaposleni na obuci.

Što se tiče restorana u Nišu, izabran je jer pruža usluge koje objekti u Žitorađi nemaju. Tu pre svega mislim na raznovrstan meni, usluge keteringa, a imamo i dosta radnika koji tokom godine imaju obuku u ovom gradu, pa i oni mogu da koriste te usluge – rekao je Stošić.

Inače, ovo nije prvi put da su funkcioneri u Žitorađi „slabi na kafanske usluge“ jer je tokom kontrole budžeta za 2018. i 2019. godinu od strane Državne revizorske institucije utvrđeno da je deo potrošenog novca svih građana bez zakonskih procedura isplaćen za troškove reprezentacije i ugostiteljskih usluga, gde je u kafanama i objektima u Žitorađi, Nišu, Beogradu, Prokuplju, Brusu, Brzeći, Sokobanji, Krnjevu i Orljanu potrošeno preko 3,5 miliona dinara.

Za period koji je kontrolisala DRI, ustanovljeno je da je Opština Žitorađa nezakonito sklopila poslove vredne 85,52 miliona dinara, a neke od nepravilnosti se odnose na nepravilnom obračunu plata, dodataka i naknada, prihvatanja ugovora većeg od procenjene vrednosti javne nabavke, kao i za troškove reprezentacije.

Put do Veljine vikendice gde su ljudi nestajali, ubijani i mučeni asfaltiran iz budžeta

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

110 Shares
110 Shares
Share via
Copy link